Сряда, Октомври 23, 2019

Околна среда, води, храни

Рекордно замърсяване със серен диоксид в Гълъбово вчера - допустимите стойности са надскочени два пъти.
През последната седмица това е четвъртото замърсяване на града. Основен източник са централите от комплекса "Марица Изток". 

 Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) трябва да предостави подробна информация колко е бил мръсен въздухът миналата зима. Това става ясно от решение на Административен съд - София, по дело, което сдружение "За Земята - Достъп до правосъдие" спечели срещу ИАОС.
Ведомството два пъти отказа да даде информация за средно-часовите стойности на различни замърсители от станциите в София за периода от 1 декември 2017 г. до 31 март 2018 г. в т.нар. машинно четим формат. Аргументите са различни, един от които е, че нормите за повечето замърсители са средно-денонощни, а почасовите данни били в суров вид и можело да доведат до грешни изводи. Тълкуването на часовите данни е неправилно и може да доведе до заблуда и манипулиране на обществеността.

Опасни жеги превземат цялата страна. Една от най-горещите точки вчера беше Сандански, където бяха измерени 39 градуса.

„Най-застрашените при големите жеги са болните и малките деца, както и хора, които не могат да се грижат за себе си“, каза Борис Захиров от Инвазивна лаборатория на Югозападната болница в Сандански.

доброволци са поставили дифузионни тръби на 30 различни емста в София. Чрез тях се измерва азотния диоксид в рамките на 30 ни резултатите са готови и изпратени в лаборатория в Швейцария.
Оказва се , че за месеците юни, юли и август местата с високи нива азотен диоксид в столицата са били по-малко.
"В районите на София с висока концентрация на автомобили замърсяването с азотен диоксид е над допустимите норми. Не си правете срещи на оживени кръстовища с много коли". Това каза за БТВ Стефан Димитров, съосновател на air.bg

Смяна на човешката диета в полза на растителни продукти може да помогне в борбата с климатичните промени, заявяват експерти на ООН, цитирани от Би Би Си.

Мащабен доклад за използването на земи и промените в климата посочва, че високата консумация на месо и млечни продукти от западните държави засилва глобалното затопляне.

Имаме бум на хоспитализирани пациенти това лято в период, различен от пиковия април - май. Това каза  доц. д-р Явор Иванов, ръководител Клиниката по пулмология в Университетска болница - Плевен. ,,Честотата на астмата се увеличава, особено в детска възраст. Наше проучване от клиниката показва честота от 10 - 11%.

"Заболяването е един вид реакция към фактори на околната среда”, обясни доц. д-р Явор Иванов.
Той допълни, че появата на астма има и подчертан наследствен елемент.
,,Настъпва някаква промяна в околната среда и климата, това не са празни приказки. За пациентите с астма е проблем. Въздухът, който дишаме, е голямо предизвикателство
. Трябва да се вземат мерки за чистотата му - организация и намаляване на трафика, редовно миене на улиците, мерки по силите на администрацията.
Това е нужно, за да дишат децата на Плевен по-чист въздух. Категорични са данните на науката - колкото е по-мръсен въздухът, толкова по-голяма е честотата на астмата”, подчерта доц. д-р Явор Иванов.

Първата в света водка, направена изцяло от продукти, отгледани в ограничената зона около атомната централа „Чернобил“ вече е факт, предаде Би Би Си.

Екип британски учени съвместно с украински агрономи са дестилирали алкохолното питие от ръж и вода, добити от изоставената зона около авариралата през 1986 г. централа.

Листерията е опасна бактерия, която води до висок процент смъртност сред заболелите, каза за Радио Варна проф. Христо Даскалов, ръководител на Националния център по безопасност на храните към БАБХ. Възрастните хора и малките деца са най-чувствителни към този вид микроорганизми, както и хората с проблеми в имунитета.

Заради очакваните високи температури в София Столична община осигурява раздаване на минерална вода.

От 14:00 ч. минерална водата ще се раздава на четири пункта – на площадното пространство при храма „Св. Неделя”, на пл. „Орлов мост“ при езерото „Ариана”, на пилоните на Националния дворец на културата и на пл. „Славейков“.

Log in or Sign up