Събота, Декември 14, 2019

cyberРаботи се за създаването на европейска геномна база данни с над 1 млн.човешки генома, съобщи еврокомисарят

Създаване на единен европейски формат на електронните здравни досиета, общи стандарти и силна инфраструктура за техния обмен в целия ЕС, са един от основните приоритети на Европейската комисия. Това заяви днес Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество при откриването на 14-тата конференция по е-здравеопазване в столицата.

„ЕК даде препоръка за единен европейски формат за здравни досиета. Много трудно можем да работим и да има съвместимост, ако няма такъв. За съжаление обаче, тъй като тази препоръка няма задължителност, в някои държави тя ще си остане само с пожелателен характер“, каза еврокомисарят.

 

Тя подчерта и финансирането за дигитализацията на единния пазар за следващия програмен период 2021-2027, което е 9 млрд. евро, а здравеопзаването заема важна роля в тези програми. Според Мария Габриел друга важна насока на развитие на дигитализацията е ускореното въвеждане на мобилните приложения, чието използване най-вече от подрастващите може да допринесе много за превенцията и формирането на здравословни навици.

Изграждането на европейска база данни с над 1 млн. човешки генома е друга важна инициатива на Европейската комисия, която стартира с участието на 12 държави засега и трябва да стане факт до края на 2020 година, съобщи Мария Габриел. По нейните думи е всеобщо мнението, че реализацията на тази идея ще има огромно значение за развитието на медицината и технологиите, защото ресурсът, който ще бъде събран и систематизиран ще бъде на разположение на изследователите и те ще могат да го използват за проучвания в такива важни области като лечението на редките болести и на рака.

Еврокомисарят очерта и основните пречки пред цифровизацията на ниво ЕС – фрагментирани инициативи, липса на координираност и недоверие в сигурността на системите, опериращи с лични здравни данни. Тя цитира данни от проучване, които показват че 80% от европейските граждани биха дали съгласието си за достъп до електронните си здравни досиета, ако са сигурни, че тази информация е добре опазена.

На конференцията бе представен и опитът на Румъния във въвеждането и развитието на е-здравеопазване. За съжаление, в това отношение, България по ред причини изостава с повече от 10 години от северната ни съседка, призна проф. Иван Костов, председател на Фондация „Електронно здравеопазване България“.

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up