Събота, Декември 07, 2019

daritelДаряването на кръв е доста доходоносен бизнес от години наред за една група хора. Обикновено причакват пред Центъра по трансфузионна хематология хората, чиито близки имат спешна нужда от преливане на кръв, и получават за това доста добри пари. Малцина обаче знаят, че могат да осигурят напълно безплатно тази услуга само като кликнат в социалната мрежа Фейсбук, информират от вестник Стандарт. Групата на безвъзмездните кръводарители съществува от 5 години и вече има 893 участници. Има и подгрупа на помощниците - те не даряват кръв, но намират спешни случаи и ги споделят, за да могат да достигнат до повече хора.

Създател на групата е учен от БАН, който не иска да се афишира името му, но самият дарява кръв още от 1990 г. В началото давал по четири пъти на година, но впоследствие разредил процедурите до 2-3 дарявания. За първи път му хрумва идеята да създаде такава група в социалните мрежи, когато негов близък има нужда от кръв.
"Тогава аз бях дарявал скоро, нямах възможност да го направя повторно. И потърсих вариант други мои познати да му помогнат. Идеята за даряването през социалните мрежи е моя и се оформяше от дълго време насам. Винаги бе свързано с търсене на кръв за познати, приятели, колеги. В един момент решихме, че можем да разширим възможностите", обяснява той.
Иначе администраторите са няколко - когато им напишете, че някой се нуждае от спешно преливане, те поемат съобщенията и ги преобразуват в постове.
За съжаление все още има проблеми с редките кръвни групи и малките населени места, където съответно и по-малко хора могат да се отзоват на подобен призив. А групата, естествено, има най-много членове от София, Варна и Пловдив.
При това и болниците поставят най-разнообразни изисквания за кръводаряване - например да приемат бележки само от кръвния център в съответния град. Според създателя на групата, който не иска да се съобщава името му заради кръвната мафия, точно бюрокрацията е главният проблем в подобни спешни ситуации, когато на кантар е животът на пациента.
На страницата на самата група са публикувани много подобни случаи - майка на двумесечно бебе е с висок процент изгаряния и не може да бъде осигурено достатъчно количество кръв. Съпругът е на път, двете по-големи деца са ученици и не могат да даряват. Спешно се търсят 10-12 души, които да го направят още същия ден. И успяват, въпреки проблемите. Други дори предлагат услугите си - в един от постовете е написано: "Утре смятам да дарявам в София, ако някой има нужда, да пише".
Възрастен мъж чупи тазобедрена става в тролей и две от участничките във фейсбук групата тутакси отиват и даряват. Синът му се опитва да им направи подаръци, но те ги отказват - за тях важното е да се помогне на човек в нужда.
Повечето от дарителите качват служебните бележки, които са им издадени, за да бъде отбелязано, че са го направили.
Изискванията към желаещите да влязат в групата е да посочат профила си в социалната мрежа, кръвна група, резус-фактор, град по местоживеене, телефон за връзка и кога последно са дарили кръв.
"Профилът може да е всякакъв, може да се кръстиш и Хан Соло", обясняват администраторите.
Според създателя на групата хората ги е страх да даряват кръв, защото си мислят, че е опасно за здравето, а всъщност е точно обратното.
"Предубежденията са много, а всъщност кръводаряването обновява тялото. А има и друга причина - никой не се сеща, докато това не му дойде до главата", споделя той и допълва, че на първо място трябва да се промени съзнанието на хората - кръвта вода не става, но битовизмите често я отмиват.
Неговата надежда е държавата да се намеси в момент, когато кръводаряването може да бъде насърчавано с данъчни облекчения или с намаление от здравните осигуровки.
"Ако се направят рекламни кампании, образователни предавания по националната телевизия, ако се влезе в съдействие с други институции - университети, армия, полиция, спортни центрове, защо не и с Българската православна църква - ще се постигне много по-голям резултат със сигурност. Но българската държава е както е била по Елин-Пелиново време - за едни майка, за други - мащеха", твърдят създателите на групата на безвъзмездните кръводарители, в която има само 20-30 души, които се познават лично, а всички други общуват единствено, когато има призив за помощ.
Съществува обаче и група с напълно противоположна идеология - "Кръводарители срещу заплащане".

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up