Сряда, Юли 08, 2020

mosk„Бюджетът за здраве за следващата година има 407 милиона лева повече, но този бюджет е реалният разказ на отказ от здравна политика.
Той противоречи на всеки един стратегически документ за това как трябва се развива и да се финансира българското здравеопазване, за да стане по-сходно на европейските такива”, коментира в студиото на „Здравей, България” бившият здравен министър Петър Москов.

„В бюджета е заложено огромно увеличение за болнична помощ – тоест „нахранване” на лобитата, които са за тази индустрия  и намаляване и непропорционално отделяне на финанси за доболничната помощ. Това е лошо. Когато стигнете до болница, нещата вече са зле. Дотогава е трябвало да ви се случат много неща. Доболничната системата трябва да бъде финансирана, за да може заболяването ви да бъде хванато в началото и да бъде лекувано”, коментира още Москов.
Решението да се наложи мораториум на нови лекарства и на нови дейности за болниците, Москов определи като комунизъм.
Той смята, че водената от него политика не е бламирана, защото приетата стратегия е все още в сила.
Запитан за дъщерята на генерал Петров, която му беше началник на кабинета и около чието семейство има съмнения, във връзка с обществена поръчка, Москов отговори, че е била назначена от предшественика му служебният министър Ненков. Той я харесал и я оставил на поста, въпреки че тя подала молба за напускане.
Цялото интервю на бившия здравен министър вижте във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up