Понеделник, Юли 06, 2020

ТончеваПроф. д-р Драга Тончева, президент на Българското дружество по геномика и генетика на човека заяви на Първата Балканска конференция по персонализирана медицина, организирана от Българския алианс за прецизирана и персонализирана медицина (БАППМ), че в бъдеще ракът ще стане хронично заболяване. Тя постави фокус върху големите постижения на генетиката, геномиката, имуногенетиката, фармакогенетиката и фармакогеномиката, информират от вестник Труд. Всички носим генетични дефекти, които определят нашето отношение, метаболизъм на лекарствата, които приемаме, допълни още националният консултант.

"Геномната медицина е не само в областта на онкологията, въпреки че там постиженията наистина са вълнуващи, защото имаме биомаркери, които ни дават диагноза, прогноза и които определят поведението при пациентите и индивидуалното им лечение. Геномната медицина се развива много бързо, интензивно и при редките заболявания", каза проф. Тончева.
Директорът на Европейския алианс за персонализирана медицина Денис Хорган представи тенденциите, предизвикателствата и възможностите за развитие на персонализираната медицина в Европа, като отбеляза, че с предстоящото председателство на Европейския съюз страната ни има възможността да работи за интеграцията на иновациите в системата на здравеопазването. Ключов момент ще бъдат усилията в посока на ранна диагностика на онкологичните заболявания и по-специално - скрининг и ранна диагностика на рака на белия дроб.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up