Сряда, Юли 15, 2020

katsarov„Самата идея за здравната карта е много лошо решение. Здравната карта забранява инвестициите в лечебни заведения, забранява разкриването на нови лечебни заведения и дори разкриване на нови структури във вече съществуващи такива. Това е все едно СЕМ да забрани разкриването на нови телевизии“, заяви Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Оспорихме пред съда решението за въвеждане на здравна карта, защото смятаме, че това е едно лошо решение, което нанася тежка вреда върху здравната система.
„Пациентът като потребител на медицинската услуга има интерес да има колкото се може повече предлагане на този пазар, за да може да избира между повече доставчици“, обясни той.
„Въвеждането на здравна карта е последица от лимитите на болниците. Когато преминеш от финансиране на дейности към плащане на бюджети, става така. Бюджетът е разпределен между съществуващите болници и появата на всяка нова болница или структура води до проблем. Целта на здравната карта бе да реши този проблем, като забрани разкриването на нови болници и структури.”
Кацаров коментира проекта за нов бюджет на НЗОК. „Увеличението на Бюджета на НЗОК за 2018 година е добра новина на фона на това, че пациентите в България доплащат 50% от медицинската помощ. За сравнение в развитите страни доплащането е 10-15%. Въпросът, обаче не е само колко са парите, но и как се харчат. Ако в Закона за бюджета на НЗОК останат лимитите и текстовете, които забраняват сключване на договор в годината на издаване на разрешение, то независимо от увеличените средства, значим положителен ефект няма да има.”
Ако искаме да имаме добро здравеопазване трябва да престанем да гледаме на системата, като на администрация или форма на социално подпомагане. Здравеопазването е икономиката на бъдещето и ще се развива успешно, ако се отнасяме към него като стопанска дейност.
Цялото интервю вижте във видеото.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up