Понеделник, Юли 06, 2020

Болница  е въвела такса разговор с лекар анестезиолог преди операцията срещу 150 лева. Болница в София е поискала 30 000 лева дарение от близките на петровамлад мъж в кома, за да го лекува. Това съобщила директора на агенция "Медицински одит" проф. Златица Петрова на семинар в Стара Загора. Според проф. Петрова, това не било редно,

защото болниците имали договор с НЗОК и тя заплащала за това лечение. Дали?
Формално Зл. Петрова е права. На практика нещата не стоят така. Има няколко предпоставки, които правят невъзможно безплатното лечение на пациентите:
1. Цените на НЗОК са изключително ниски.
2. Лимитите на НЗОК
3. Здравната карта или лимит върху дейността
4. НЗОК не покрива всички медицински услуги
5. Разходите на болниците са административно завишени от медицинските стандарти.
6. НРД насила вкарва пациентите в болниците, забранявайки на извънболнични заведения да извършват много от медицинските услуги, които биха могли.
7. НЗОК реимбурсира твърде малко лекарства, с изключение на три-четири заболявания.
8. Лимитите за изследвания особено скъпите също принуждават пациентите да постъпят в болница.
Проф. Петрова трябва да знае, че в резултат на изброените условия и други такива, в България НЗОК покрива едва 50% от стойността на лечението. Другите 50% се плащат от болните.
Под каква форма плащат болните – като дарение, разговор с лекаря, избор на екип, заплащане на консуматив или медицинско изделие е следствие на недостатъчните публични разходи или казано с терминологията на науката на ниско ниво на солидарност в системата на здравеопазване.
Много сериозен е и проблема с несъразмерните плащания, на които трябва да се обърне внимание, както в цитираните случаи. Единият пациент е трябвало да заплати 150 лева, а другият 30 000. Това не е справедливо. Дори да заплащат 50% или повече от всички разходи, то това доплащане е редно да се разпредели по-равномерно, защото искане за доплащане от 30 000 лева представлява по същество отказ от лечение (без значение дали е обосновано или не).
Проф. Петрова и медицинският одит ще са по-полезни, ако заедно със сензационните съобщения направят препоръки. Например да се увеличат публичните разходи на държавата, да се премахнат лимитите на легла и пари, да се намерят механизми за по-равномерно разпределение на заплащането и др. Без такива изводи и препоръки, дискусията ще започне и завърши с публикация в медиите. До следващият път.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up