Неделя, Юли 05, 2020

Министерският съвет отново внесе, а здравната комисия отново гласува на първо четене, разделянето на пакета на на НЗОК на p.moskovосновен и допълнителен.
Какви са аргументите за разделяне на пакетите, според министър Москов?
1. „Разделянето на пакетите и на формиране на листи за планов прием не е нещо измислено в България.”


Това е вярно. Навсякъде където има бюджетно здравеопазване, пациентите се сблъскват с феномена листи на чакащи. Макар формално да наричаме българския модел осигурителен, след въвеждането на лимитите за болниците, той се превърна в бюджетно финансиран. Листите на чакащи са закономерна последица на лимитите на болниците.
2.  „Разделянето на пакетите е метод, по който всяка една европейска здравна система менажира ефективността на ресурса си и прави планиране на разходи спрямо потребностите.”
Това не е вярно. Не всяка европейска система го прави, а само тези с бюджетно здравеопазване.
Освен това не е вярно, че се планират разходи спрямо потребности, а точно обратното – пренасочват се потребности, спрямо планираните разходи.    
3. „Когато говорим за приоритети, в момента най-разходоемкото перо на Касата е за физиотерапия и рехабилитация. Това наистина ли трябва да е приоритета и моята физиотерапия не може да бъде направена през септември, а трябва да е задължително през юли?”
Това е донякъде вярно за физиотерапията и изцяло невярно за рехабилитацията. Всъщност рехабилитацията в повечето случаи не може да бъде отложена. какво ще стане с болния, който например е получил травма или инсулт през юли и си му отложил рехабилитацията за септември?
4. „Когато имаш ограничен ресурс, трябва да го концентрираш там, където са основните нужди и не трябва да има значение дали си богат или беден.”
Напротив, с разделянето на пакетите ще има значение дали си богат или беден. Богатият ще може да си плати и да получи исканата медицинска помощ, бедният ще чака.
5. „Разделянето на пакетите спестява пари на НЗОК.”
Това не е вярно. Разделянето на пакетите отлага плащане на НЗОК и то само в началото. Макар и по два пакета, НЗОК ще заплаща всички дейности, както и до сега.
6. „Когато имаш определен лимитиран ресурс, той трябва да бъде приоритизиран.”
Приоритизирането не може да бъде направено по този начин. Например всички пациенти със сърдечно съдови и онкологичните заболявания са поставени в „основния пакет”. Далеч не всички техни състояния обаче са неотложни, напротив много от тях могат да бъдат отложени. Разделянето на пакетите според заболяванията е все едно да разделиш реимбурсирането на лекарствата – например болните от диабет да ги получават безплатно, а болните от астма да си ги плащат.
7. „Касата не трябва да плаща за всичко на всички сега и веднага.”
А кой тогава го плаща? Касата трябва да плаща всичко, което е договорила. Трябва да го плаща веднага, след като договореното е изпълнено. Иначе, това не е институция, а един обикновен рекетьор.    
Този път мнозинството бе доста по-критично. Дори Председателят на комисията д-р Дариткова не скри резервите си. „Освен затрудненията на гражданите при ползването на пакетите, основното затруднение е за изпълнителите на медицинска помощ. С такива текстове ние няма да решим проблемите и това в никакъв случай няма да бъде от полза на българските граждани.”
Д-р Дариткова е права. Критиките на опозицията в лицето на д-р Кърджалиев и д-р Райнов са основателни. От предложените промени никой не печели, нито гражданите, нито бюджета на НЗОК, а се създават проблеми както за болните, така и за лекарите.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up