Неделя, Юли 05, 2020

telkЗдравейте! Пиша ви от името на синa ми, който е вече на 18г., но поради загуба на слуха, свързана с проблеми с говора и за да не допуска грешки ме помоли да му помогна с писмото. От 4 год. синът ми е с диагноза тежко чуване и оттогава е с ТЕЛК решение, в което през годините намаляха процента нетрудоспособност по неразбираеми за нас причини, неразбираеми, защото, веднъж увредени, слуховите нерви не могат да бъдат възстановени. Навършвайки 16г. се явихме за преосвидетелстване от ТЕЛК и без да му се направи преглед /защото няма апаратура,

която да извърши изследването/ един "лекар" /макар че в решението са трима/ му даде 35% нетрудоспособност. Обжалвахме пред НЕЛК, но резултатът е същият. И така започна борбата ни, мислейки си, че в България има институции, които работят. Административния съд, след назначаване на две вещи лица, едното, от които специалист УНГ, му направи преглед и даде 70% нетрудоспособност. Това не се взе предвид от съда, а съдията изрази становище, че състоянието му се е влошило впоследствие. Няма как да се твърди, че състоянието на му, което не предполага подобрение, би могло да се влоши толкова драстично в един сравнително кратък период. Разликата идва от това, че втората експертиза е направена с изключително прецизна и нова, както за гр. Пловдив, така и за територията на България апаратура и тя дава действително реалното положение на нещата. Обжалвахме пред ВАС, но потвърдиха решението на адм. съд. гр. Пловдив. Всички институции, които бяха призовани на делата, през които синът ми премина докато беше още непълнолетен, не застанаха поне с писмено становище, за да му защитят правата, а именно РУ "Социално осигуряване" Пловдив, Агенция за хора с увреждания, РД "Социално подпомагане" Пловдив. Искам да ви помоля за мнение, препоръка и евентуално съдействие за завеждане на дело в Страсбург.
Вероятно решението на съда е с чисто процесуални основания. Можете по всяко време да поискате ново освидетелстване, заради влошаване на състоянието, като приложите вече направените нови изследвания и становището на вещото лице.
Делата в Страсбург, ако изобщо го допуснат за разглеждане, продължават 4-5 години. Случаят не е подходящ за тях.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up