Сряда, Септември 23, 2020
С един куршум два щаба

От вчера имаме два щаба за борба с коронавируса. Първата си пресконференция даде новия Медицинския съвет към министерския съвет. От казаното се разбра, че той се явява едновременно алтернатива и допълнение на съществуващия Национален оперативен щаб.
Двата щаба са създадени на едно и също правно основание и имат едни и същи правомощия – да обсъждат и анализират, да съветват и да информират.

Няма съществена разлика в професионалния състав на щабовете. В „медицинския” щаб участват и лица, които не са медици, а повечето лица в „оперативния” щаб са с медицинско образование.
И в двата щаба има включен по един представител на здравното министерство – Бойко Пенков Ангел Кунчев.
Двата щаба се ръководят от професори Мутафчийски и Костов. Костов е бивш шеф на клиника във ВМА, уволнен от Мутафчийски.
Защо е необходимо да се създават два щаба със сходни (на практика едни и същи) функции и състав? Какво пречеше, ако е имало нужда от още експерти, същите да бъдат привлечени във вече създадения щаб? Не се ли създават така предпоставки за възникване на противоречия, затрудняване на управлението на кризата и размиване на отговорността?
Внимателният анализ на фактите и обстоятелствата ще ни помогне да си отговорим на тези въпроси.
Да видим първо контекста. Страната е поставена в извънредно положение. Прилагат се принудителни мерки за изолация, ограничения в придвижването и в почти всички стопански, културни, образователни и др. дейности. Състоянието може да се определи като криза, или бедствие, а някои, в това число и Бойко Борисов, я охарактеризираха, като война. В тази криза или война, ако предпочитате, ще има жертви и в прекия и в преносния смисъл на думата, и в социално-икономически и в чисто физически аспект. От управлението на кризата зависи обхвата и броя на жертвите, които ще дадем.

Има различни военни доктрини, тактики и стратегии, но няма позната в историята на човечеството военна доктрина, която да не поставя в основата единоначалието. Представяте ли си на какво ще прилича една армия, ръководена от два генерални щаба, начело с хора, които имат лична неприязън един към друг и издаващи различни взаимноизключващи се команди? Главнокомандващият на такава армия ще води бойните действия или ще се занимава с противоречията и конфликтите между щабовете?
Очевидно създаването на два щаба няма да улесни, напротив ще затрудни управлението на кризата или воденето на „военните” действия, ако предпочитате тази терминология.
Ако това действие е очевидно погрешно от управленска гледна точка, какви други причини може да са го предизвикали? Ето две възможни причини:
1. Създаването на втори щаб съдържа в себе си негативна оценка за работата на първия. За сега не знаем какъв е подтекста на това решение на Бойко Борисов. Той може да вижда недостатъци в работата на Мутафчийски и хората му и чрез създаването на втори щаб,да се стреми да ги коригира по възможно най-деликатния начин.
Подтекстът, обаче може да е друг. Според „Галъп”, Мутафчийски има по-висок рейтинг от самия Борисов. Създаването на втори щаб, начело с отявлен враг на конкурента би могло да реши този „проблем на управлението” сега и завинаги.
2. Новият медицински съвет включва в състава си хора, които открито са критикували управлението на Бойко Борисов и то не само в контекста на мерките срещу коронавируса. Чрез кооптирането им във властта, те ще престанат да бъдат критици, поне за времето, в което са в Медицинския съвет. След като вече са били част от екипа на Борисов, могат да критикуват колкото си искат. Този похват – да кооптираш противниците си във властта, е известен от дълбока древност. От тогава е известен и другият – разделяй и владей.
Назначаването на два щаба е великолепна маневра от гледна точка на укрепването на властта на Бойко Борисов. С един куршум, премиерът удря два заека.
Остана да отговорим на третия въпрос: Не се ли създават така предпоставки за затрудняване на управлението на кризата и размиване на отговорността?
Въпросът е по-скоро реторичен. Очевидно е, че се създават, а това увеличава броя и обхвата на жертвите, които общността ще даде.
Целта на маневрата, обаче не е добруването на общността, а укрепване на самата власт. От тази гледна точка, размиването на отговорността е плюс, а не минус. То е като да удариш трети заек със същия куршум. Ръкопляскайте!
Д-р С. Кацаров

Трябва ли учениците да носят маска в учлище?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up