Сряда, Октомври 21, 2020
България е на последните места по качество на здравеопазването в Европа

 

България се оказва на едно от последните места в Европа по качество на здравеопазването. Това сочат актуалните данни на NUMBEO – интернет портал за сравнения между държавите по света в различни сфери на живота. Според класацията, ние се намираме на 28-о място от общо 35 страни по качествен достъп до здравни грижи. За сравнение – държави като Словакия, Северна Македония

и Гърция са на по-предни позиции от нас. – разказва БТВ
Според резултатите от анкета, публикувана в изданието, Най-ниско оценяват тяхната отзивчивост и най-вече дългото чакане пред кабинетите.
По-голямата част от българите вярват в уменията на медиците. Поставят обаче средна оценка на оборудването в болниците и на отношението на лекарите. И още от класацията по градове – Глазгоу във Великобритания е с най-висок индекс
за качество на здравни грижи. Докато в България най-висок е индексът във Варна -
64.3, а София - доста по нисък - 55.4.
Източник: БТВ

 

Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Ани · преди 11 месеца
    България е на последно място в Европа не само по здравеопазване .На анкетата гласувах с никой не е виновен ,защото е виновна здравната система а такъв отговор нямаше .Тук няма медицина т.нар кл.пътеки само обричат болния защото работейки по-тях лекарите не лекуват а кърпят само това което е заложено в кл.пътека .Както каза д-р Кацаров Сутринта ако едно застрахователно др-во не ти изпълнява догова го напукаш но не можем да напуснем здравната каса защото са задължителни здравните осигуровки .Това е така пък защото няма гражданско общество което да потърси отговорност къде ни отиват здравните осигуровки които хич не самалко-за здраве ли се използват и ако е така защо постоянно се работи в среда на ограничение репресия мизерия и доплащане на хиляди левове от страна на пациента .Напр азплащам средно 140лв намесец ЗО -за година кръгло са 1500лв за 20години да кажем са 20хил лева -но ако е наложи да попадна в болница ще ме кърпят точно по тази пътеки и ще си доплащам.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Проф.В.Борисов · преди 11 месеца
    Дотегнаха ни европейските класации с два-три показателя от недостатъчно информирани честни "експертни" фирми. Каква е тази измислена институция NUMBEO – интернет портал, която поставя здравеопазването в Македония и Гърция над българското. И не анализира кои са причините за определеното от фирмата ниско ниво и ки са нашите ключови слабости. Има само една причина: объркана концепция и модел на здравната система, довеждаща до хаос... А ние имаме по-добри лекари и медицински сестри от други страни, няма защо да робуваме на фалшива скромност. Упрекът трябва да бъде изцяло към нашите общи и здравни политици, респ. законодатели. В страните, които тази фирма сочи за образец, здравната система - превантивен и лечебен сектор - е ясна приоритетна държавна политика. У нас и превантивният и лечебният сектор са само докосвани от политическия елит в интервюта. Мениджмънтът на системата - от стратегическото ниво на Парламента и МЗ до оперативното ниво на отделните лечебни заведения е безпомощен. Няма защо да се чудим за починалото 3-годишно дете при 340 болници в България. Само няколко от тях имат спешен сектор. Частните лечебни заведения по неписан закон са без спешен сектор... Така че нека оценките на националните здравни системи се базират на ясни критерии и преди всичко доколко е преодолян хаоса. Нека класират здравните системи на отделните държави по тяхната политика и управление, а не по практическата дейност на медицинския персонал, която дейност е в пълна зависимост от това управление. ПАРАДОКСЪТ на българското здравеопазване е, че то оцелява и функционира задоволително, въпреки управленския хаос - медицинският персонал е по-всеотдаен и по-отговорен от управленския. Медицинският персонал в България е над средното за Европа ниво (Проф. Веселин Борисов)
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up