Четвъртък, Юни 04, 2020
 700 милиона деца по света на под 5-годишна възраст са недохранени или с наднормено тегло.

Докладът на УНИЦЕФ -"Състоянието на децата в света 2019: Деца, храна и хранене" показва, че най-малко 1 на всеки 3 деца под 5-годишна възраст, или над 200 милиона, са или недохранени, или с наднормено тегло. Почти 2 на всеки 3 деца на възраст между 6 месеца и 2 години не се хранят по начин, който подпомага растежа на тялото и мозъка. Това ги поставя в риск от забавено развитие на мозъка, слаб имунитет, по-чести инфекции, а в много случаи - и смърт.
Докладът предоставя изчерпателна оценка за недохранването при децата във всичките му форми през XXI век. 149 милиона деца страдат от спиране на растежа, 50 милиона деца са с атрофия. Всяко второ дете по света страда от липса на основни витамини и хранителни вещества, като например витамин А и желязо; Броят на децата с наднормено тегло в около 40млн.

Тревожната статистика показва още, че само 42% от децата под 6-месечна възраст се хранят единствено с кърма, a увеличаващ се брой деца консумират храни за кърмачета.
Продажбите на заместители на кърмата( различни храни на млечна основа) са нараснали със 72% между 2008 и 2013 г. в страните с по-висок среден доход, като Бразилия, Китай, Турция. Много деца започват да се хранят неправилно и при преминаването към меки или твърди храни около 6-месечна възраст, отбелязва докладът. В световен мащаб близо 45% от децата на възраст между 6 месеца и 2 години не се хранят с никакви плодове или зеленчуци. Почти 60% не ядат яйца, млечни продукти, риба или месо.
Основните причини за тези проблеми, според изследването, са неподходящ маркетинг и слаби политики и програми за подкрепа и насърчаване на кърменето ,както и природните бедствията и промените в климата, които също водят до тежки хранителни кризи.
За да отговори на растящата криза с недохранването във всички негови форми, УНИЦЕФ спешно призовава правителствата, частния сектор, дарителите, родителите и бизнеса да помагат децата да растат здрави с предприемане на мерки касаещи овластяването на семействата, да изискват питателна храна, включително като подобрят образованието в областта на храненето и използват закони, като например данъците върху захарта, за да намалят търсенето на нездравословни храни.
Подтикването на доставчиците на храна да насърчават осигуряването на здравословна, подходяща и достъпна храна, както и да изграждането на здравословна хранителна среда за децата и младежите, като се използват доказани подходи, като поставянето на точни и лесно разбираеми етикети и по-строг контрол върху маркетинга на нездравословни храни също трябва да намерят място в приоритетите на всички заинтересовани страни.
Магдалена Василева
Източници: news.bg; Деца, храна и хранене -доклад на Уницеф

Кога ще свърши пандемията с коронавирус в България?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up