Неделя, Април 05, 2020

 Най-важна е навременната диагноза, казва проф. Мая Константинова – председател на Сдружението на детските ендокринолози. Навременното разпознаване на симптомите като : жажда, често уриниране в големи количества, отслабване е изключително важно. При наличие на такива трябва да се търси бързо личния лекар и да се насочи детето към лечение, за да не изпада в тежко състояние на недостиг на инсулин. След диагнозата е много важно през целия живот пациентът с диабет да поддържа оптимален, най-добър възможен контрол.
През последните десетилетия все повече деца под 5-6години се разболяват, макар че най- често се диагностицират по време на пубертета. Една от основните причини е затлъстяването и нездравословното хранене. Употребата на мазни, сладки и некачествени храни има изключително негативен ефект в по-късен етап от живота на човек, както по отношение на двата типа диабет, така и по отношение на други заболявания

Новите инсулинови помпи навлизат все повече у нас. При децата все още няма опит с тях, но при възрастните резултати са много добри и по отношение на контрола нивото на кръвната захар и по отношение на телесната маса. Макар че в България не могат да се намерят всички познати в света варианти на инсулиновите помпи, все пак наличните се поемат изцяло от здравната каса. – каза още проф. Константинова.
Остава обаче проблемът с невъзможността инсулинът да бъде поставян в училища и детски градини. Въпреки че от 2016г. до сега са проведени повече от 40 обучения на медицински сестри в учебните заведения, на родители и роднини все още се налага да ходят и да поставят лично инсулина на децата си.
Източник БНР

 Магдалена Ваилева


 

Одобрявате ли заповедта да се носят маски?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up