Понеделник, Януари 27, 2020

По повод 5 години от създаването на Дневния център за пълнолетни лица с увреждания в Казанлък, Младежки център за развитие „Взаимопомощ” дари музикални инструменти за музикотерапия на потребителите на центъра – тарамбуки, маракаси и дайре. Това каза за Радио „Фокус” Мария Славова, председател на младежкото сдружение. Тя посочи, че в рамките на дарението за клиентите на Центъра са включени още специализирани помощни материали и инструменти за по-комфортна работа в работните ателие, като приставки за пишещи средства, приставка за надигане плота за работа, както и конструктори. Инструментите и помощните материали са осигурени по проект „Солидарна общност” на програма „Европейски корпус за солидарност”.

solidarnost
Мария Славова подчерта, че по проекта младежите и децата от центъра са имали възможност да се упражняват в конна езда, като идеята е те да бъдат по-близо до природата. „Вече едно такова упражнение бе осъществено през септември, като предстои още едно през октомври“, каза още тя.

Съвместните дейностите на младежите от Дневния център за пълнолетни лица с увреждания и МЦР „Взаимопомощ” водят своето начало от месец септември 2019 г. и ще продължат до месец март 2020 г. с музико и арт терапия, дейности на открито - конна езда, ателие за направа на бижута.

Проектът „Солидарна общност” е финансиран от Центъра за развитие на човешките ресурси, който в България е номиниран от 2014 г., да управлява най-голямата европейска програма за образование, обучение, младеж и спорт – „Еразъм+” както и от 2018 г. да управлява новата програма в областта на младежта и доброволчеството „Европейски корпус за солидарност”.

В България музикотерапията идва преди 20 г. заедно с проф. Джоузеф Морено. Семинарът му вдъхновява група специалисти с различни професии, убедени във възможностите на психологическата работа с музика. Така през пролетта на 1995 г. е учредена Българската асоциация за музикотерапия (БАП). Началото е поставено в Дневния стационар на Първа психиатрична клиника на Медицинска академия в София. По-късно към асоциацията възниква замисълът за обучение, като се изготвя програма съвместно с Европейската конфедерация по музикотерапия. Източник: Агенция "Фокус" ; "Стандарт"
Снимка: Радио "Фокус"

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up