Понеделник, Януари 27, 2020

Кампанията на ВМА „Бъди един от нас – Дари кръв, спаси живот!” привлече служители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. В рамките на няколко дни пожарникарите, ще даряват кръв безвъзмездно в Центъра по трансфузионна хематология на ВМА, съобщиха от лечебното заведение. "Благодарение на тези хора ще помогнем на много пациенти от ВМА. Това е огромна подкрепа, едно добро дело от страна на огнеборците. Между другото, при нас има медицински сестри и лаборанти, чиито съпрузи са пожарникари и са наши редовни кръводарители", отправи благодарностите си началникът на кръвния център - проф. д-р Румен Попов.

Статистиката отбелязва ръст в броя на кръводарителите, като през последните години те са около 6 000, а половината от тях са български военнослужещи от различни военни формирования, допълват от ВМА.

Едва 20 на 1000 души у нас даряват кръв, което е твърде недостатъчно.
Съгласно Световната здравна организация е необходимо броят им да е около 50. В Европа той е близо 35.
80% от кръвта в Европа се събира на терен, чрез изнесени пунктове.
„Почти 100% от дарителите идват заради свои роднини. За нас е важно да има мотивация и сред другите хора, които даряват“, обясни д-р Стоева.

Стартът на кампанията бе даден лично от началника на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS и от главен комисар Николай Николов, директор на ГДПБЗН. Двамата поздравиха доброволците, които ще участват в кампанията и отчетоха, че традиционно партньорството между двете структури е на високо ниво.

Снимка : здраве.нет

Кой е отговорен за скандала с цените на лекарствата?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up