Неделя, Май 31, 2020

Mедицинският туризъм се практикува от все по-голям брой държави. Пазарът е голям, но пък и пациенти дебнат отвсякъде. Предлагаме ви кратък поглед върху конкуренцията в предлаганите разнообразни медицински, хирургични и стоматологични услуги. Много от държавите блестят с модерни съоръжения снабдени с иновативна технология и примамливи помещения за настаняване. Все още не са напълно ясни основните характеристики на медицинския туризъм, но зглежда, че географската близост е важен, но не и решаващ фактор на пациентите. 

Установени дестинации за медицински туризъм
Глобалната карта на медицинския туризъм включва дестинации като Азия (Индия, Сингапур, Малайзия и Тайланд), Южна и Централна Америка (включително Бразилия, Куба, Коста Рика и Мексико), Южна Африка, Близкия Изток и много европейски дестинации (Централна и Южна Европа, Скандинавски полуостров, Средиземноморието).

meditour 
Редица страни в Южна и Централна Америка са изградили силна репутация на пластичната и козметичната хирургия, бариатричните процедури и стоматологичните грижи.

Индия, Малайзия, Сингапур и Тайланд са добре утвърдени дестинации за медицински туризъм, станали популярни за пациенти, нуждаещи се от ортопедични и сърдечни операции.
В Индия медицинските услуги са особено достъпни, като цените са едва 10% в сравнение със САЩ.

Няколко силно развити страни в Европа, включващи Белгия, Германия и Италия, примамват чуждестранни пациенти, предлагайки сложни модерни грижи с акцент върху обслужването и удовлетворението на пациентите.

Моделите на пътуване между страните на пациентите и дестинациите им са добре установени.
Например търсещите медицински услуги в Унгария обикновено са от Западна Европа. Също така някои страни използват исторически устойчиви връзки, например между Обединеното кралство и Кипър или Малта и Обединеното кралство.

Някои дестинации са се утвърдили като градове на здравеопазването или дори „биомедицински метрополиси“.
Сингапур е популяризиран като център за върхови постижения в биотехнологичните и биомедицински дейности от 2001 г.
През последното десетилетие се наблюдава и появата на Дубай в здравеопазването, което представлява опит за привличане на голям брой медицински туристи от Близкия Изток, които да останат в страната, а не да пътуват до Азия.


Йордания чрез асоциацията си за частни болници е спечелила доверието на 250 000 международни пациенти, придружени от над 500 000 спътници през 2012 г., като общите приходи надхвърлят 1 милиард щатски долара.  Йордания спечели наградата „Медицинска дестинация на годината“ през 2014 г. от наградите  на Интернационалния журнал за медицински туризъм (IMTJ) 

Наградените за 2018 годишното издание на (IMTJ)  са:
Здравен и медицински туризъм: Дестинация на годината: Корея
Здравен и медицински туризъм: Клъстер на годината: Съвет за пътуване в Малайзия
Международна болница на годината: Гленаеглес Куала Лумпур, Малайзия
Специализиран международен център за пациенти: Институт Иантунг Негара (IJN), Малайзия
Международна дентална клиника на годината: Дентална клиника Креатив, Унгария
Международна клиника за козметична хирургия на годината: Медицински център Бевърли Уилшър, Малайзия
Международна клиника за плодовитост на годината: Специализиран център за плодородие и жени на TMC, Малайзия
Международен раков център на годината: Лондонската клиника, Великобритания
Международна клиника за коса на годината: DHI Шотландия, Великобритания
Международна очна клиника на годината: Мурфилдс , Очна клиника, Дубай, ОАЕ
Най-добрият уебсайт за медицински пътувания: Qunomedical, Германия
Най-добра маркетингова инициатива: Гленаеглес Куала Лумпур, Малайзия
Инициатива за най-добро качество: Специализиран център за плодородие и жени на TMC, Малайзия
Превъзходно обслужване на клиенти: Медицински център Клемансо, Ливан
Най-добро използване на технологиите в медицинския туризъм: Медицински център Клемансо, Ливан

 

Трансплантационен туризъм
„Трансплантационен туризъм“ се отнася до пътуване с цел получаване на орган или стволови клетки, закупени от несвързан човешки донор за трансплантация. Тази практика може да бъде мотивирана от разходи или с усилия за намаляване на периода на чакане. Ксенотрансплантацията се отнася до пътуване за получаване на друг биоматериал (клетка, тъкан) от нечовешки видове. Той е регулиран по различен начин сред страните.

През 2004 г., за да защити уязвимото население от последствията на този вид медицински туризъм, Резолюция 57.18 на СЗО насърчава страните членки да „предприемат мерки за защита на най-бедните и уязвими групи [донорите] от„ трансплантационен туризъм “и продажба на тъкани и органи .” На среща през 2008 г. в Истанбул беше разгледан въпросът за трансплантационния туризъм и трафика на органи, в резултат на което тези действия бяха забранени. С оглед на тези събития през 2009 г. СЗО  публикува преработените Ръководни принципи за трансплантация на човешки клетки, тъкани и органи, като подчерта, че клетките, тъканите и органите трябва да се даряват безплатно, без никаква форма на финансово стимулиране.

Индия беше широко известна страна-износител на органи, в която органи от местни донори редовно се трансплантират на чужденци чрез продажба и покупка. Въпреки че броят на чуждестранните получатели изглежда е намалял след влизането в сила на закон, забраняващ търговията с органи (Закон за трансплантация на човешки органи от 1994 г.), черният пазар на органи все още съществува и нараства в Индия. Изчисленията сочат, че около 2000 индийци продават бъбрек всяка година. Намаляването на чуждестранните получатели в Индия е придружено от увеличаване на броя на чуждестранните получатели в други страни, като Пакистан и Филипините.

В Пакистан според Института по урология на Синди през 2005 г. са извършени приблизително 2000 бъбречни трансплантации, от които до две трети  са извършени на чужденци. Във Филипините данните, получени от програмата за контрол на бъбречните заболявания на Министерството на здравеопазването, Национален институт по трансплантация на бъбреци, показват, че от 468 трансплантации на бъбреци през 2003 г., 110 са били за пациенти от чужбина.

Трудно е да се оцени, трансплантационната ситуация с чуждестранни пациенти в Китай, но медиен доклад предлага косвени доказателства, че над половината от 900 трансплантации на бъбреци и черен дроб, извършени в един от големите китайски центрове за трансплантация през 2004 г., са били за некитайски граждани от 19 страни.

Няколко проучвания са установили потенциални медицински проблеми, свързани с трансплантационния туризъм. Пациентите могат да получават по-малко имуносупресивни лекарства, отколкото препоръчва съвременната практика в Съединените щати и може да не получават антимикробна профилактика. Имунокомпрометираните пътници са по-податливи на инфекция, което може да представлява допълнителни предизвикателства по време на пътуване.

Глобализация и медицински туризъм

През последните десетилетия значителните политически, икономически и социални промени насърчават международната роля в развитието на здравната политика. Тези взаимовръзки между нациите включват движението на хора, капитала и идеите, което впоследствие доведе до нови възможности и предизвикателства за предоставянето и регулирането на здравеопазването.

Растежът на медицинския туризъм се подпомага от регулаторните режими, признаването на транснационални модели на болести, развитието на индустрията, покачването на нискотарифните авиокомпании и изменението на културното отношение към задграничните дестинации.

Важният двустранен обмен между членове на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) също допринесе за промяна в модела на потребление на задгранични здравни услуги. Потокът пациенти от страни от ОИСР към страни с по-нисък и среден доход също присъства - по-специално към Индия, Малайзия и Тайланд.


Източници:  MedicalNews ; imtj.com ; wikipedia ; Us National Library of Medicine ; WHO ;

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up