Вторник, Февруари 18, 2020

Отне ни известно време, за да забележим, но сега е ясно, че пластмасовото замърсяване е навсякъде: във въздуха, който дишаме, в храната, която ядем и във водата, която пием. Миналата година обезспокояващ анализ установи, че повече от 90 процента от най-популярната бутилирана вода в света съдържа миниатюрни парченца пластмаса. В някои случаи концентрациите достигат 10 000 броя на литър. Мотивирана от тези резултати, Световната здравна организация реши да започне преглед на безопасността. 

microplastic animalsРезултатите от техния анализ вече са публикувани. С оскъдни данни за опасност и експозиция, авторите успяха да преразгледат само девет проучвания за микропластика в питейна вода и много от тях бяха счетени за ненадеждни.

„Спешно трябва да знаем повече за въздействието на микропластиците върху здравето, защото те са навсякъде - включително и в нашата питейна вода“, казва директорът на общественото здравеопазване на СЗО Мария Нейра.microplastic ocean

„Въз основа на ограничената информация, с която разполагаме, микропластиците в питейна вода изглежда не представляват риск за здравето при сегашните нива. Но трябва да разберем повече.“

Самият недостиг на данни затруднява твърдите заключения. Прегледът включвал проучвания, при които са използвани различни гранични стойности за отчитане на микропластичните размери и различни методи, инструменти за вземане на проби и анализ.

Нещо повече, докато надеждните данни за микропластиката като цяло са ограничени, още по-малко проучвания разглеждат техните специфични ефекти върху човешкото здраве.microplastisss

Днес микропластичните изследвания са в начален стадий, но резултатите от доклада на СЗО подчертават някои интересни първоначални модели. Например, при прегледа са открити големи частици от пластмаса, обикновено над 150 микрометра, които са склонни да се появяват по-рядко в питейна вода, отколкото по-малките частици. А някои от най-малките не бяха по-големи от 1 микрометър.

whale with plastic microplastic greenpace displayСамо защото пластмасата присъства във водата ни, това не означава непременно, че е вредно за човешкото здраве. Обикновено пластмасовите полимери са с ниска токсичност и първоначалните резултати предполагат, че чревната абсорбция също е много ниска.

Въпреки това, поредица от тревожни проучвания за консумацията на пластмаса задава истински важни въпроси и притеснения сред обществеността. Ако микропластиката може да навлезе в червата, има вероятност тя да освободи токсични вещества или химически добавки, причинявайки оксидативен стрес или дори рак.microplastic

Няколко проучвания, направени досега, не показаха нещо твърде притеснително, но повечето от тях се съсредоточиха върху по-големи парчета пластмаса, а не върху наночастици.

"Следователно", заключава докладът на СЗО, "не е възможно да се правят твърди заключения относно токсичността, свързана с излагането на микропластични вещества чрез питейна вода, особено за най-малките частици, но никоя достоверна информация не предполага, че това е проблем".

Въпреки че това първоначално заключение е донякъде успокояващо, все още има много причини да проучим въпроса по-обстойно. Авторите на доклада признават, че настоящото състояние на изследванията не е достатъчно добро и призовават учените да проектират по-добри и надеждни проучвания, за да разберат как пластмасата влияе на здравето ни и как можем безопасно да я извадим от питейната си вода.

„Ключовото послание за водните власти е, че опасенията относно микропластиката в питейната вода не трябва да отклоняват ресурси или внимание от нещата, които представляват реални рискове за общественото здраве в питейната вода“, казва Стюарт Хан, инженер по граждански и екологични въпроси в университета от Нов Южен Уелс, който не е участвал в доклада.

"Това са микроорганизми като вируси и бактерии, както и някои химически замърсители като олово."microplastiwater

Други учени обаче смятат, че докладът е твърде пренебрежителен. Пол Харви, природозащитник от Университета Маквари, казва, че прегледът е нагласен „без данни няма проблем“.

„Въпреки че е окуражаващо СЗО да поеме водеща роля по този въпрос и да проведе този мащабен преглед на микропластиката в питейната вода, изводите могат да бъдат по-добре прецизирани“, пише Харви, който не участва в доклада.

„Докладът подчертава недостиг на изследвания и последващи знания, свързани както с въздействието върху здравето на микропластичното поглъщане, така и на микропластиците в питейната вода, но грешките от страна на микропластиката в питейната вода не представляват опасност за здравето.“

Докато не получим надеждна информация, здравословните ефекти от микропластиката са  ничие предположението .

Резултатите са публикувани в нов доклад на СЗО.Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up