Петък, Август 23, 2019

Кампанията цели да мотивира хората към отговорност и опазване на собственото им здраве и здравето на партньора.

В Дупница ще се състои етап от Националната антиспин кампания. От 11.00 до 14.00 часа на площад „Свобода“ в Дупница, напълно безплатно и анонимно ще бъде изследването на желаещите да проверят носителство за ХИВ. Те могат да бъдат консултирани на място, като ще бъдат предоставяни здравно-образователни материали и презервативи.

С акции под мотото „Узнай своя статус“ ще започне Националната лятна антиСПИН кампания в Смолянско.

С призив за безопасна лятна любов мобилен екип на Регионална здравна инспекция-Смолян ще предлага безплатно и анонимно изследване за ХИВ/СПИН и сифилис с т.нар. „бързи тестове“, презервативи и информационни материали.

Инициативите ще се проведат днес и утре, от 10:00 часа съответно на басейн „Струилица” в Девин и в градината на хотел „Кристал“ в Златоград.

От 15 август до 15 септември желаещите ще могат да установят своя ХИВ-статус и в Кабинета за медицински изследвания на РЗИ. Здравната инспекция целогодишно предоставя възможност за анонимно и безплатно тестване също и за хепатит В и С, и сифилис по Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН и СПИ (2017 -2020 г.).

По данни на Министерството на здравеопазването от началото на тази година до средата на май са открити нови 101 ХИВ-серопозитивни лица, с което носителите на вируса в страната са 3127 лица.

Съотношението на инфектираните мъже и жени от общия брой регистрирани лица за тази година е приблизително 5:1. Над 90% от новорегистрираните са се инфектирали по полов път и 11% - при инжекционна употреба на наркотици.РЗИ напомня, че най-разпространеният начин за предаване на вируса на СПИН е сексуаленият контакт без презерватив.

Съществени за предпазване са наличието на постоянни и верни партньори, проверени за наличието на ХИВ, избягването на случайни сексуални контакти и използването на презерватив при всеки такъв контакт.

Изключително важно е всеки от нас да е наясно със своя ХИВ-статус. Затова ако имате съмнения, че сте били изложени на риск от инфектиране, непременно се тествайте, съветват експертите. Препоръчителните изследвания са на първия, третия и шестия месец след необезопасения контакт.

Във връзка с провеждането на кампанията, РЗИ – Монтана съвместно със здравни медиатори, доброволци от БМЧК-Монтана и ПИЦ към ОСНВ-Монтана планира тематични беседи и разпространяване на здравно-образователни материали и презервативи, както и анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ на терен с бързи тестове при следния график:

16 август, от 11 до 13 ч. - басейн – САК ”Аугуста”-Монтана

21 август от 09:30 до 12 ч.- кв. Кошарник (здравен център)-Монтана

23 август от 10 до 12 ч.- площад „Жеравица“-Монтана

28 август от 09:30 до 12 ч.- с. Габровница (здравен център)

12 септември от 10 до 13 ч.- Лом-централна градска част

През целия период на кампанията всеки желаещ може да провери своя ХИВ статус, като се изследва анонимно и безплатно от 9 до 15 часа в лабораторията на РЗИ – Монтана - пл. “Жеравица“ №3, етаж 5.
Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up