Събота, Декември 14, 2019

 Човешката кърма е нещо повече от храна- това е и часовник, предоставящ информация за времето на бебетата. Съставът на кърмата се променя през деня, като дава енергизиращо сутрешно мляко - различен коктейл по състав от успокояващото вечерно мляко. Изследователите смятат, че това "хронично хранене" може да помогне на новородената циркадна биология на бебетата, вътрешната хронометър, която позволява на бебетата да разграничават деня от нощта. Какво се случва обаче, когато бебетата пият мляко, което не идва директно от гърдата, а се изпомпва в различно време на деня и се съхранява преди хранене? Учените рядко са обмисляли потенциалните ефекти на "забързаното" мляко върху развитието на кърмачетата, но последиците са потенциално далечни.

Като психолози, които изучават биологията на родителството, си партнирахме с Лора Глин, Каролайн Стийл и Каролайн Биксби, за да проучим доказателствата за майчиното мляко като хронометър. Нивата на сън, хранене и енергия показват циркадни ритми, което означава, че следват дневен цикъл. Както всеки родител, който е преминал през сън при хранене в 3 часа сутринта, бебетата не се раждат с напълно настроени ритми. Вместо това чувството им за деня и нощта се развива през първите седмици и месеци от живота, благодарение на сигнали като слънчева светлина и тъмнина.Бебетата варират: Някои показват предсказуеми циркадни колебания в хормоните, свързани с бдителност, сън и апетит и могат да спят за дълги участъци малко след раждането, докато ежедневните ритми на други са наопаки с месеци.Забавянето в развитието на циркадната биология може да увеличи риска от колики и да доведе до проблеми с растежа и храненето.

Кърмата може да помогне на програмирането на циркадните ритми при кърмачетата, помагайки да се обясни защо някои родители на новородени се радват на дълги пълни нощи сън, докато други се борят да накарат децата си да следват график.

Кърмата се променя драстично през деня. Например нивата на кортизол - хормон, който повишава бдителността - са три пъти по-високи в сутрешното мляко, отколкото във вечерното мляко.

Мелатонинът, който насърчава съня и храносмилането, едва се открива в дневното мляко, но се издига вечер и достига пика си около полунощ.

Нощното мляко също съдържа по-високи нива на определени ДНК градивни елементи, които спомагат за насърчаване на здравия сън. За разлика от дневното мляко има повече аминокиселини, стимулиращи активността, отколкото нощното мляко.

Желязо в млякото достига върхове около обяд; витамин Е има своите пикове вечер. Минерали като магнезий, цинк, калий и натрий са най-високи сутринта.

Дневното мляко може да опакова специален имунен удар. Сред майките, които предоставиха на изследователите проби от мляко през първия месец след раждането, имунните компоненти - включително ключови антитела и бели кръвни клетки - изглеждаха по-високи в дневното мляко в сравнение с нощното мляко.

Друго проучване установи по-високи нива на компонент, важен за комуникацията на имунната система в дневното мляко в сравнение с нощното мляко.

Въпреки че е ясно, че млякото се променя с течение на деня, учените знаят малко за това какво означава това за здравето на бебетата.

Изследователите знаят, че хормоните и имунните компоненти в кърмата се предават на кърмачетата и че бебетата започват да развиват и усъвършенстват собствените си циркадни ритми през първите месеци от живота. Възможно е хроносигналите в кърмата да помогнат за формирането на собствената циркадна биология на кърмачетата. Разликите в моделите на хранене на бебетата могат да помогнат да се обясни защо има такава вариабилност в развитието на тези дневни ритми от едно бебе на друго.
През по-голямата част от историята на човечеството майчиното мляко би могло да се консумира директно от гърдата, което означава, че млякото е било поглъщано веднага, когато е било произведено. Сега, с появата на помпи за гърди и охлаждане, това вече не е така.

Според проучване от 2005-2007 г. над 85 процента от кърмещите майки в САЩ са изпомпвали млякото си.Какво се случва, когато бебетата пият нощно мляко сутрин или сутрешно мляко в късния следобед? Не знаем със сигурност, тъй като този въпрос е страшно недоучен.

Предлагането  на бутилка сутрешно мляко вечер, с високото си кортизол и нисък мелатонин, може да е хранителният еквивалент на включване на светлините точно преди лягане.

Ако хроносигналите в млякото наистина помогнат за калибрирането на детската циркадна биология, тогава кърмачетата, които пият „забързано“ мляко, могат да се борят повече със съня, храносмилането и развитието.

 Майките могат да етикетират млякото си с времето, през което е било помпано и да координират храненето на бебетата, за да предлагат сутрешно мляко сутрин, следобедно мляко следобед и нощно мляко през нощта.

Ако това се превърне в стандартна практика в неонаталните интензивни отделения, смятаме, че хиляди бебета биха могли да се възползват от млякото, което се сервира точно навреме, което потенциално ще им помогне да регулират по-добре своите циркадни ритми.

Вече са приети практики, предназначени за по-добро регулиране на детската циркадна биология, като затъмняване на светлините през нощта, така че съответстващото на времето мляко би било логична следваща стъпка. По подобен начин банките с мляко, които приемат донорско мляко, биха могли да сортират мляко в партиди по време на деня.
Има по-опростена алтернатива на съответстващото на времето изпомпано мляко: повишаване способността на жените да кърмят бебетата си на място, предлагайки разумни политики за платен отпуск за родители.

Майките, които хранят бебетата си директно, няма нужда да се притесняват да организират млякото си по време на деня, а млякото, което се предлага направо от гърдата, може да даде и други ползи за здравето.

Ако съвпадащото с времето мляко се окаже ключов начин за подпомагане на определянето на вътрешните часовници на бебетата, случаят на общественото здравеопазване се засилва за политики, които подкрепят способността на майките да стоят у дома с бебетата си през първата година от живота.

Източник: ScienceAlert

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up