Петък, Август 14, 2020

Проф. д-р Илия Баташки е единственият официален кандидат за ректор на МУ-Пловдив, който провежда своята предизборна кампания. Част от нея е изпратено до проф. Стефан Костянев запитване по Закона за достъп до обществена информация.

Пълният списък на представителите на Общото събрание (име, фамилия и квота, от която е определен/излъчен съответния представител на академичния състав, редовни докторанти, студенти и административен персонал) за избор на ректор на 13 септември 2019 г. поиска проф. д-р Илия Баташки от ректора на Медицинския университет в Пловдив проф. д-р Стефан Костянев.

Запитването бе направено с писмо по Закона за достъп до обществена информация. Тъй като съм единственият кандидат за ректор на университета, смятам, че аз и всички останали, които се включат в надпреварата, могат да разполагат с тази публична информация, заяви проф. Баташки. Според него по този начин се гарантира прозрачното протичане на избора по строго определени правила, без да се допускат манипулации и натиск. Затова за всички е изключително важно как е формиран съставът на Общото събрание.

Отговорът на ректора бе получен с отказ за предоставяне имената на членовете. В писмото си проф. Костянев препраща към проф. д-р Мая Кръстева, председател на ОС на МУ – Пловдив за получаване на исканата информация.

Според проф. Баташки тези добре премислени ходове на настоящото управление показват недвусмислено, че манипулацията и агитацията са в ход, независимо от официално обявения отпуск. А че умее да манипулира мнението на хората - за два мандата екипът на проф. Костянев е успял да ни демонстрира не веднъж.

"Не мога да подмина споделените с мен наблюдения, че върху студентите от Студентски съвет също е оказван натиск за вкарване на точно определени и удобни докторанти и студенти", добави единственият официален кандидат за ректор.

Явно проф. Костянев е забравил и още нещо - че пълномощията на председателя на Общото събрание са прекратени на 13 юли 2019 г., когато реално приключи и неговият управленски мандат. Неговите очаквания са проф. Кръстева да организира събранието за избор на нов ректор в нарушение на закона, макар това да е негово задължение, след като самоволно и без причина удължи мандата си и се надява да си осигури трети „скрит“ мандат.

До момента на официалната интернет страница на МУ-Пловдив липсва всякаква информация за списъчния състав на Общото събрание.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up