Събота, Септември 19, 2020

С напредването на възрастта хората имат все повече здравословни проблеми. Кръвното налягане се променя, появяват се проблеми със стомаха, нервната система и т.н. Резултатът от всичко това е все по-често безсъние. Биоритмите са променени и режимът на деня е нарушен.

Сънят при възрастни хора

Eто кои фактори влияят на количеството и качеството на съня в напреднала възраст. Оказва се, че основните причини за нарушения на съня при възрастните хора не винаги са свързани с физиологичното стареене.

Според медицинската статистика, 50% от възрастните хора имат проблеми със заспиването и поддържане на оптимален сън. Но здравият сън е еднакво необходим за всеки, независимо от възрастта. Без нормален сън ежедневната активност намалява, възникват болести както от физическо, така и от психическо естество.

Спешно вземете необходимите мерки! Преди всичко трябва да признаем това като истински проблем и да разгледаме ситуацията отвън. Критично преценете какво се случва и помогнете на възрастните хора да не страдат още повече.

ПРИЧИНИ ЗА НАРУШЕНИЯ НА СЪНЯ ПРИ ВЪЗРАСТНИ ХОРА

Нарушен биологичен часовник

Човешкият биологичен ритъм се променя с възрастта. До 25 години, тялото се нуждае от хормон на растежа (соматропин), който се синтезира в съня. Затова в нашата младост ни е нужно много време за почивка.

На 50 години соматропинът не е необходим. Метаболизмът се забавя, двигателната активност изчезва. Тялото включва такъв режим на спестяване. Биологичните ритми се променят, а възрастните хора започват да спят по-малко от по-младите си години.

Режимът на заспиване се свива. Внезапният стрес, физическото натоварване, промяната на атмосферата или начина на живот могат да предизвикат безсъние или прекомерна сънливост.

Хронични заболявания

Повечето от възрастните хора преди пенсиониране придобиват цял куп хронични заболявания. Сред тях и хипертония, и проблеми със ставите, храносмилането, урогениталната система. Сред проблемите, които карат хората да стават от леглото са честото ходене до тоалетната, мъчителната болка и синдромът на неспокойните крака.

Между другото, на първо място сред причините за нарушения на съня са проблемите с дишането. Това може да бъде тривиално хъркане или обструктивна сънна апнея (пълно спиране на дишането за 10 секунди или повече).

Рискови фактори за развитието на тези заболявания: пол (мъже), затлъстяване, успокоителни, консумация на алкохол, семейна предразположеност, пушене и проблеми с дихателните пътища.

Медикаменти

За да облекчат хода на различните заболявания, възрастните хора са принудени да приемат лекарства. Страничен ефект от повечето от тях е безсъние.

Менопауза

Нарушенията на съня са един от ключовите симптоми на менопаузата. Това се дължи на горещи вълни и хормонални промени.

Безпокойство и депресия

Много често хора, близки до нас, са ни всъщност непознати. В интервалите между работа и отглеждане на децата, хората забравят за собствените си родители. Но те не се нуждаят от много. Обичайният разговор от сърце е способен да извършва чудеса.

Старите хора са много подозрителни и страдат от повишена тревожност. Обсесивни мисли за дори малки проблеми пречат на съня. Последните медицински изследвания показват, че 40% от по-възрастните хора имат изразена депресия или преддепресивно състояние.

ХИГИЕНА НА СЪНЯ ПРИ ВЪЗРАСТНИ ХОРА

Ограничете дрямка следобед до 30 минути.

Стойте прави повече, направете гимнастика и прости упражнения.

Прекарайте много време навън. Опитайте се да не използвате слънчеви очила, особено след обяд. Вместо очила носете шапка с широка перидерия или бейзболна шапка с дълъг козирка.

Избягвайте кафе, зелен чай, тютюн и алкохол след вечеря.

Опитайте се да не прекарвате много време в леглото. Станете веднага след събуждане.

Опитайте се да привикнете тялото към режима на деня, който няма да пречи на другите членове на семейството. Лягайте си и ставайте сутрин по едно и също време.

Не яжте и не пийте преди лягане. Оптимално - 2 часа преди лягане.

Обърнете се към Вашия лекар, за да помогнете за облекчаване на заболяванията, които причиняват нарушения на съня, както и за промяна на лекарства, които причиняват безсъние.

Източник: zdraveto

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up