Неделя, Април 05, 2020

В разгара на летния сезон дойде времето за мързелива или по-активна почивка. Всеки избира предпочитания от него начин за разпускане. Заедно с това обаче човек става и по-невнимателен. Затова лекарите травматолози предупреждават, че освен период на ваканциите лятото е и сезонът на травмите. Според специалистите точно по това време се отчита увеличаване на броя на пациентите с наранявания, фрактури и изгаряния. 

Счупванията през лятото, когато има толкова много възможности за приключения, са много чести, особено при катастрофи на пътя, инциденти с велосипеди и ролери и планински преходи. Сред най-разпространените са и контузиите и уврежданията на сухожилията, причинени от каране на колело и конна езда например. Ожулванията и драскотините също са сред често срещаните травми, въпреки че не са толкова опасни.

Изгарянето по кожата също създава проблеми на много хора през лятото. Раните, които се получават, са сериозни, поради коeто се налага посещението на травматолог, особено в период на откритите барбекюта сред природата и лагерните огньове. Ако при получаването на изгаряне не се образуват мехури, то опареното място е необходимо незабавно да се постави под студена течаща вода за 15-20 минути. Дори при повърхностните изгаряния е необходимо колкото е възможно по-бързо да се потърси лекарска помощ, особено ако е пострадало дете.

Лятото е дългоочакваният сезон на риболова, когато можете да прекарате времето си сред природата, а също и да успеете да хванете доста риба. Но едно такова приятно прекарване на времето също може да се помрачи от елементарна травма. Дори опитните рибари рискуват да се закачат на собствената си кука. Но не е едно и също, ако куката се закачи за ръка или крак и когато понякога наранява лицето.

Източник: marica

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up