Понеделник, Юни 01, 2020

Преди седмица екипът на Института по микробиология “Стефан Ангелов” при БАН обяви, създаването на ново поколение тестове, които откриват причинители на хранителни инфекции. Какво ще разкаже проф. Христо Найденов, доктор на ветеринарномедицинските науки (д.в.м.н.), директор на Института по микробиология “Стефан Ангелов” при БАН и член на Европейската агенция по безопасност по храните, вижте тук.

Бързите тестове за откриване на хранителни патогени са ключови, за да се избегнат тежките усложнения за здравето на хората и сериозни икономически загуби на производителите на храните.

Проф. Найденски, какви са преимуществата на създадените във вашия институт тестове за патогенни бактерии в сравнение със съществуващите микробиологични изследвания?

Новото поколение тестове за откриване на точния причинител на хранителни инфекции са ДНК базирани, с висока чувствителност и специфичност. Те са лесно приложими и могат да дадат резултати за часове, без да е необходима специална апаратура. Могат да се използват и в медицината, и в хранителната индустрия. Подходящи са дори в полеви условия във ферми и за текущ контрол при производство на храни, тъй като може да изолират ДНК на патогена директно в хранителния продукт. При това не е нужно тестът да се прави от висококвалифициран специалист. В случаи на взрив на хранителна инфекция причинителят се установява бързо и това ще даде възможност веднага да се приложи най-точната антибиотична терапия. По този начин се ограничават и предпоставките за антибиотична резистентност на бактериите.

Стандартните тестове, които сега се използват масово в практиката у нас и в Европа повече от 50 години, са микробиологични. При тях се прави посявка на патогена, при което са необходими понякога 3-4 дни, докато се идентифицира. Освен това, ДНК базираните тестове на този етап са по-евтини, в сравнение с настоящите стандартни тестове.

Какви патогени открива вашият тест?

Ние сме разработили напълно само теста за Йерсиния ентероколитика. Имаме амбицията да го направим и за Йерсиния псевдотуберкулозис, която има сходен геном. И двете бактерии причиняват стомашно-чревни разстройства или хранителни инфекции. В някои случаи дават и усложнения.

Тези патогени са особено актуални по време на летните отпуски по морето. Често хората са подложени на стрес поради високите температури на плажа и преохлаждането с климатиците. Това води до срив в имунната система и организмът по-трудно се бори с хранителните инфекции. А на фона на имунния срив хранителните инфекции са много опасни с усложненията си - например Синдром на Райтер, реактивен артрит и други заболявания.

posqvka na esherihiq kli

 

 

 

 

 

 

 

 

Посявка на Ешерихия коли

Какво ще посъветвате хората, за да избягват хранителни инфекции през лятото?

Лятото наистина е сезонът на хранителните инфекции. Най-честите хранителни инфекции се причиняват от Кампилобактер (Сampylobacter), Салмонела (Salmonellа) и Йерсиния (Yersinia). Това са патогени, които основно се срещат в месото, млякото и техните продукти. Кампилобактериите се срещат в пилешкото месо. Ако пилето попадне в нашата кухня и не бъде добре обработено термично, рискът от хранителна инфекция е голям.

Салмонелата се среща и при птиците, и при свинете, и при говедата, което създава риск от инфекция при консумация на месо, мляко и млечни продукти. Млякото е идеална среда за микроорганизмите и е опасно, ако не се пастьоризира. Чрез отпадните торове и води тази бактерия може да зарази почвите и оттам да отиде в плодовете и зеленчуците.

Риск от хранителна инфекция има и при консумацията на салати с морски дарове, дори да са съхранявани в хладилник. Някои от причинителите на инфекции като Листерия (Listeria) продължават да се развиват и на студено. За предпочитане са добре опечените или сварени храни и те да бъдат консумирани веднага след получаването им, и кулинарната им обработка.

Трябва сериозно внимание да се обръща на качеството на хранителните продукти и на личната хигиена. Лятото по принцип е добре да се избягват храни, които не са добре термично обработени. Висок е рискът при каймите, приготвени на скара, пържоли алангле и пилета на грил, тъй като в дълбочина температурата не успява да унищожи патогените.

Какво е необходимо, за да влязат в практиката вашите ДНК тестове?

За да се въведат ДНК тестовете, разработени в института, е необходима дълга административна и нормативна процедура в рамките на Европейския съюз. Нашите резултати трябва да бъдат потвърдени в други лаборатории в ЕС и едва след това да станат стандарт за използване.

Източник: zdraveto

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up