Сряда, Септември 23, 2020

Разработен е закон от антиелитарното Движение "5 звезди" в Италия (Д5З), насочен към предотвратяване и третиране на нарастващото явление на пристрастяване към мобилни телефони и компютри, особено сред младите хора.

Законопроектът се стреми да повлияе върху така наречената "фобия без мобилен телефон"(известна още като "номофобия") или страхът да няма редовен достъп до социални мрежи или приложения за съобщения. 

Проектозаконът предлага образователни програми за родители, за да откриват прекомерната употреба на мобилни телефони при деца.

Законопроектът също така предвижда планове за "образование за добросъвестно използване на интернет и социални мрежи" в училищата и университетите.

Номофобията засяга най-вече младите хора, като често им пречи да спят добре през нощта.

Половината от италианците на възраст 15-20 години се консултират с мобилните си телефони най-малко 75 пъти на ден, съобщиха в понеделник италианските медии за проучването на Националната асоциация на технологичната зависимост.

Около 61% от италианците използват таблета или мобилния си телефон в леглото, според друг доклад, публикуван през юни, като числото нараства до 81% сред 18-34 годишните. Управляващите заявиха в своя проект, че пристрастяването към мобилни телефони е сравнимо с пристрастяването към хазарта, което по идентичен психопатологичен начин се намесва в производството на допамин.

Източник: darinews

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up