Сряда, Август 12, 2020

Пластичната хирургия вече няма да изненада никого: ринопластиката, мамопластиката или липосукцията са станали нещо обичайно и очевидно. Моделите често увеличават гърдите си на бартер и фирми натрупват пари през годините, за да оформят мечтана фигура за жената.

Но това не винаги е било така. В средата на миналия век операция за увеличаване на млечните жлези е била не само недостъпна за 90% от населението, но и несигурна.
Какво се е променило в пластичната хирургия на гърдите през последните няколко десетилетия?

Как започна всичко? Красивите женски гърди винаги предизвикват удоволствие на мъжете и завистта на жените, затова от древни времена момичетата се интересуват от запазване на формата и увеличаване на размера на техните атрибути. Преди няколко века това беше физически невъзможно, тъй като хирурзите не притежаваха нито техники, нито материал, необходим за уголемяване на млечните жлези. Хирурзите от края на XIX - началото на XX век се опитаха да дадат форма на гърдата с помощта на различни инжекции, но този ефект е краткотраен. През 40-те години на миналия век в гърдите се въвежда течен силикон. Този метод е особено популярен при японските проститутки, които искали да привлекат военните, които били лекувани след нараняванията си. Красотата изисква жертви, но известно време след операцията, жените започват да имат некроза на меките тъкани и често такива случаи завършват с ампутация на гърдата или дори смърт.

Историята на силиконовите импланти започва през 1962 г., когато майката на шест деца Тими Джийн Линдзи за два часа увеличи гърдите си с един размер.

Операцията минава успешно и жената живее до дълбока старост.

Оттогава е разработена технология за увеличаване на гърдите със силиконови импланти.

Силиконови гърди - това проклятие ли е? След като процедурата стана повече или по-малко достъпна, жените искаха не само да променят формата на гърдата, но и да увеличат размера. Всички помним неуспешните операции на знаменитости от началото на 2000-те години, когато неподходящите размери осакатяват момичетата.

Пластичните хирурзи смятат, че ерата на вулгарните "силиконови долини" вече е минала и сега жените подхождат по-интелигентно към въпроса за реконструкцията на гърдите. Изразът "силиконови гърди" е образно противоположен на израза "естествени гърди". За щастие огромното мнозинство от съвременните пациентки отиват при пластичен хирург не за обем, а за възстановяване на естествената форма на гърдата. И макар материалът на имплантите да е също силикон, безопасността и качеството на най-новите поколения импланти са несравнимо по-високи.

Според статистиката най-често към пластичен хирург се обръщат пациентки на възраст от 27 до 42 години след раждането на едно или повече деца, които искат да възстановят формата на гърдата след кърмене.

Втората най-често срещана категория пациентки са младите жени на възраст от 18 до 27 години, които не са доволни от първоначалната форма или размер на гърдата. Що се отнася до реконструктивните операции след ампутация на гърдата в резултат на онкологично заболяване тук се включват медицински онкологични институции. Модерният подход включва едновременно мастектомия и реконструкция на гърдата. Ракът на гърдата не винаги води до ампутация. Операцията за отстраняване на млечната жлеза става по-рядко, тъй като лъчетерапията работи по-ефективно.

Мит ли е, че силиконовите импланти в гърдите причиняват рак?

Съществува схващането, че имплантирането може да причини рак на гърдата и този страх не е съвсем необоснован. Факт е, че още през 1992 г. лекарите са имали подозрение, че силиконът провокира автоимунни заболявания, например ревматоиден артрит или рак на гърдата. Поради това в много страни е наложена забрана за такива операции за дълго време. Но през 2006 г. мораториумът бе премахнат, тъй като многобройни проучвания потвърдиха безопасността на силиконовите протези.

Днес се смята, че ако операцията за увеличаване на гърдата се извърши без увреждане, рискът от развитие на рак на гърдата е минимален. В допълнение към онкологията, много момичета се страхуват, че имплантите могат да се влошат и ще трябва да бъдат заменени, но пластичните хирурзи твърдят, че това е друг мит.

Най-смешен мит в пластичната индустрия е, че когато жените летят със самолет, имплантите се увеличават и могат да се спукат. Но този мит е неоснователен. Повечето момичета се страхуват от отрицателните ефекти върху здравето, например невъзможността за кърмене или необходимостта да се заменят имплантите след изтичане на срока на годност. Но съвременните материали за импланти не подлежат на промени през целия живот и не е необходимо да се променят без специални медицински показания.

Въпреки факта, че пластичната хирургия е сравнително млада наука, през последните няколко десетилетия бяха направени големи крачки в тази посока. Що се отнася до мамопластиката, тя се превърна в една от най-популярните пластични операции в света. От една страна тя е с определена рутина, а от друга - непрекъснато се подобрява техниката на работа, появяват се нови методи, технологии и материали. Това позволи да се сведе до минимум рискът от възможни усложнения и неблагоприятни ефекти, да се получат най-предвидимите и трайни резултати като се разработи индивидуален алгоритъм за избор за всеки конкретен пациент.

Клетъчната технология, тъканното инженерство (когато се отглеждат тъканните структури), 3D отпечатването на органи и тъкани вече не е фантазия, а реалност. Въпреки това, основният принцип в медицината е „да не вредиш”. И преди въвеждането в широка клинична практика всяка нова технология извървява дълъг път. Всички проучвания и тестове трябва да отговарят на най-важните критерии - безопасност и ефективност.

Източник: e-zdravey

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up