Петък, Август 23, 2019

Изследователски екип на Университета в Малага (UMA) в областта на медицината и психологията е анализирал ефекта от вида на раждането върху психологическото развитие и интелигентността на близнаците, демонстрирайки, че цезарово сечение носи независим риск при тези множествени раждания. 

"Близнаците са много уязвими, тъй като тяхното раждане  често е преждевременно и често представлява усложнения по време на бременност и раждане", казва професор Ернесто Гонсалес Меса. Въз основа на това проучване той казва, че възможните трудности, които могат да са в следствие на цезарово сечение, са особенно чести при многоплодни раждания.

funny twins cute babies

"Ние проучихме, как цезаровото сечение се превръща в рисков фактор за развитието. Затова гинеколозите твърдо вярват в ползите от естественото раждане и ние подкрепяме хирургическа намеса при раждане като опция само при възникнали проблеми", казва Гонсалес Меса.

Проучването, публикувано в научното списание Frontiers in Psychology, включва общо 160 близнаци, които са родени в болница Матерно-Инфантил в Малага през 2005 г. От 7000 раждания,  почти 300 са многоплодни.
От извадката от всички близнаци, 55% са дошли на бял свят чрез вагинално раждане и 45% от цезарово сечение.

В първия етап на проучването бяха изследвани детската интелигентност и невропсихологично и психопедагогическо развитие. Резултатите бяха сравнени на втория етап с информация за акушерските и перинаталните променливи, като вида на раждането, проблемите, майчината възраст или теглото на новороденото.

"Когато сравнихме всички данни, открихме, че деца с по-ниско интелектуално ниво и когнитивно развитие са родени от цезарово сечение", обяснява Мария Хосе Гонсалес Валенсуела, професор от отдел "Еволютивна психология и образование" и главен ръководител на изследването.

twinss2 Тя казва, че освен ранната диагностика, изследването търси намеса чрез дейности в училищата и центровете за първична медицинска помощ. В тази връзка, съветникът Олга Казорла Гранадос, съавтор на това проучване, добавя, че има повишена тенденция в образователната среда да се търсят неврологични фактори, които да обяснят трудностите в психологическото развитие.

Разглеждайки основните трудности при четене, писане и изчисляване, които често имат близнаците, и идентифициране на ползите от вагиналното раждане срещу цезарово сечение, например, неврологичните ефекти, които детската флора, различна за всеки вид разждане, могат да посочат, бъдещите насоки за напредъка в това проучване, в което участва и проф. Долорес Лопес Монтиел от Департамента по психобиология и методология за поведенческа наука.

Източник: MedicalXpress

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up