Понеделник, Септември 23, 2019

СЗО актуализира глобални насоки относно лекарствата и диагностичните тестове за справяне със здравните предизвикателства, приоритизирането на високоефективните терапевтични средства и подобряването на достъпните цени
Публикувани са нови основни лекарства и диагностични списъци на сайта на Световната здравна организация.
Списъкът със съществените лекарства на СЗО и списъкът с важни диагностични документи са основни насочващи документи, които помагат на страните да отдават приоритет на критични здравни продукти, които трябва да бъдат широко достъпни и достъпни в здравните системи. Двата списъка се съсредоточават върху рака и други глобални здравни предизвикателства, с акцент върху ефективни решения, интелигентно приоритизиране и оптимален достъп за пациентите.

 

По света има повече от 150 страни, които използват Списъка на основните лекарства на СЗО, за да ръководят решенията за това кои лекарства представляват най-добрата стойност за парите, основани на доказателства и въздействие върху здравето“, каза генералният директор на СЗО д-р Тедрос Аханом Гебресиус. "Включването в този списък на някои от най-новите и най-иновативни лекарства за рак е силно твърдение, че всеки заслужава достъп до тези животоспасяващи лекарства, а не само тези, които могат да си ги позволят."

 world health organization WHO 600x316Списък на основните лекарства (2019 г.)


Лечение на рак:

Няколко нови лечения за рак бяха пуснати на пазара през последните години, но млако част от тях доставят достатъчно терапевтични ползи, за да се считат за съществени.
12-те лекарства, които са добавени към новия списък с лекарства за 5 терапии за рак, се считат за най-добри по отношение на нивата на преживяемост за лечение на рак на меланома, бял дроб, простата, множествен миелом и левкемии. Например, две наскоро разработени имунотерапии (ниволумаб и пембролизумаб) са довели до 50% процент на преживяемост за напреднал меланом, рак, който доскоро беше нелечим.

 Антибиотици:
Комитетът по основните лекарствени средства засили съветите относно употребата на антибиотици чрез актуализиране на категориите в AWARE, които показват кои антибиотици да се използват за най-честите и сериозни инфекции за постигане на по-добри резултати от лечението и намаляване на риска от антимикробна резистентност.
Комитетът препоръча да се добавят три нови антибиотика за лечение на резистентни към много лекарства инфекции като съществени.

Други актуализации на списъка с лекарства включват:

Нови перорални антикоагуланти за предотвратяване на инсулт като алтернатива на варфарин за предсърдно мъждене и лечение на дълбока венозна тромбоза. Те са особено изгодни за страните с ниски доходи, тъй като за разлика от варфарин, не изискват редовен мониторинг;

Биопрепарати и техните съответни биосимилари за хронични възпалителни състояния като ревматоиден артрит и възпалителни заболявания на червата;

Топлоустойчив карбетоцин за предотвратяване на кръвоизлив след раждането. Тази нова формулировка има сходни ефекти с окситоцин, сегашната стандартна терапия, но предлага предимства за тропическите страни, тъй като не изисква охлаждане;

Не всички заявления до Комитета по ЕМС са включени в списъка.
Например, лекарства за множествена склероза, представени за включване, не са изброени.
Комитетът отбеляза, че някои подходящи терапевтични възможности, които понастоящем се предлагат в много страни, не са включени в представените документи; той ще приветства преработеното приложение с всички налични възможности.

Комитетът EML също не препоръчва включване на метилфенидат, лекарство за разстройство с хиперактивност с дефицит на вниманието (ADHD), тъй като комисията откри несигурност в оценките на ползата.

Списък на необходимата диагностика

Първият списък на съществената диагностика е публикуван през 2018 г., съсредоточен върху ограничен брой приоритетни заболявания - HIV, малария, туберкулоза и хепатит. Тазгодишният списък се разшири и включва повече незаразни и заразни болести.

Онкология:
Като се има предвид колко важно е да се осигури ранна диагноза за рак (70% от смъртните случаи на рак се срещат в страни с ниски и средни доходи, до голяма степен поради факта, че повечето пациенти са диагностицирани твърде късно), СЗО е добавила 12 теста към списъка за диагностика, за да открие широк кръг на обхват на солидни тумори като рак на дебелото черво, черния дроб, шийката на матката, простатата, гърдата и зародишните клетки, както и левкемия и лимфоми. За да се подпомогне подходящата диагностика на рака, беше добавена нова секция, обхващаща анатомична патология; тази услуга трябва да се предоставя в специализирани лаборатории.

Инфекциозни болести:
Списъкът се фокусира върху допълнителни инфекциозни заболявания, преобладаващи в страни с ниски и средни доходи като холера, и пренебрегвани болести като лейшманиоза, шистозомия, денга и зика. Освен това беше добавен нов раздел за тестването за грип за здравните заведения в общността, където няма налични лаборатории.

Общ тест:
Списъкът също така беше разширен, за да включи допълнителни общи тестове, които се отнасят до редица различни заболявания и състояния, като тестове за желязо (за анемия) и тестове за диагностициране на тиреоидна недостатъчност и сърповидно-клетъчна анемия (широко разпространена наследствена форма на анемия). в Африка на юг от Сахара).

Друга забележителна актуализация е нов раздел, специфичен за тестове, предназначени за скрининг на кръводаряване.
Това е част от цялостна стратегия на СЗО за по-безопасно преливане на кръв.

„Списъкът на съществената диагностика беше въведен през 2018 г., за да ръководи доставката на тестове и да подобри резултатите от лечението“, каза Мариангела Симау, помощник генерален директор на СЗО за лекарства и здравни продукти. "Тъй като страните се придвижват към универсално здравно покритие и лекарствата стават все по-достъпни, ще бъде от решаващо значение да имат правилните диагностични средства, за да се осигури подходящо лечение."
who


Актуализираният Списък на основните лекарства добавя 28 лекарства за възрастни и 23 за деца и посочва нови употреби за 26 продукта
, като общото количество от 460 продукта се счита за съществено за справяне с основните нужди на общественото здраве. Въпреки че тази цифра може да изглежда висока, тя съответства на броя на лекарствата, предлагани на пазара. Като фокусира изборите, СЗО подчертава ползите за пациентите и разумните разходи, за да помогне на страните да определят приоритетите и да постигнат универсално здравно покритие.

Актуализираният Списък на съществената диагностика съдържа 46 общи теста, които могат да се използват за рутинна грижа за пациентите, както и за откриване и диагностика на широк спектър от заболявания и 69 теста, предназначени за откриване, диагностика и мониторинг на специфични заболявания.
Списъкът е разделен на две части в зависимост от потребителя и настройка: един за настройките на общността, който включва самотестване; и втора за клинични лаборатории, които могат да бъдат общи и специализирани съоръжения.

И двата  списъка  на СЗО са образци за страните да разработват свои собствени национални списъци. Националните списъци, основаващи се на тежестта на местното заболяване и съществуващата инфраструктура за предоставяне на здравни услуги, предоставят отлична рамка, от която страните могат да планират и прилагат лабораторните услуги и лекарствата, от които се нуждаят.
Достъпът до тези здравни продукти изисква добри практики за възлагане на обществени поръчки, ефективни вериги за доставка, протоколи за управление на качеството и квалифицирана работна сила в областта на здравеопазването. Предоставянето на ефективни диагностични услуги, тъй като те се основават на технологии, също зависи от здрави технически спецификации, наличието на внимателно проектирани лабораторни мрежи, подходяща поддържаща инфраструктура и подходящо образование на потребителите (пациент или здравен работник), за да се гарантира безопасността.

Дано от МЗ да успеят да асимилират и приложат стратегията.

Повече информация търсете ТУК

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up