Понеделник, Февруари 24, 2020

Кампанията „Попитайте хематолога“  посети Добрич през юни тази година. Бяха организирани еднодневни прегледи, извършени от д-р Мерлин Ефраим, специалист в Клиниката по хематология и онкология на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна.
Следващите прегледи ще се осъществят в Смолян (5.07.2019)

dobrich7 1000x620

Добричлии получиха лесен достъп до доктор хематолог.
За една трета от хората тази среща се е оказала важна.
Те са насочени за допълнителни изследвания и лечение в специализирана клиника.
„90% от тези пациенти имаха нужда от специалист-хематолог, а 1/3 от всички прегледани бяха насочени допълнително за диагностично уточняване и лечение. За пациентите тази кампания беше изключително важна за решаването на техния здравословен проблем, а личните лекари бяха много точно насочили пациенти със съмнения за сериозни заболявания“, обясни д-р Ефраим.

1541074157  

„Не всички заболявания в хематологията се проявяват само и единствено с отклонения в кръвните показатели, а трябва пациентите да обръщат внимание и на други симптоми, които могат да бъдат знак за хематологично заболяване – температура, изпотявания, редукция на тегло. Хубаво е да ги съобщават на своите лични лекари. В хематологията има значителен напредък при лечението на заболявания, доскоро считани за фатални. Със съвременните методи на лечение голяма част от болните постигат ремисия на заболяването, удължава се тяхната преживяемост. В сравнение с преди 10 -15 год. Днес тя е в пъти по-висока и в някои случаи дори равна с тази на здравото население. Тези методи се прилагат само в университетските клиники по хематология. Затова навременното насочване на тези болни е от изключителна важност за изхода от заболяването“, добави още тя.

Кампанията се организира от Институт за здравно образование и Българско медицинско сдружение по хематология, с подкрепата на водещи университетски хематологични центрове: ВМА, УМБАЛ „Св. Марина Варна“, НСБАЛХЗ София, УМБАЛ „Св. Георги Пловдив“.

Организаторите на кампанията отправят благодарности за съдействието на РЗИ - Добрич , Община Добрич и ДЦК - Добрич.

За повече информация за участие в Смолян посетете тук сайта на кампанията 


Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up