Събота, Юли 11, 2020

През 2018 г. са постъпили 1106 сигнала за насилие над деца. От тях 347 са сигналите, по които е отворен случай, констатирано е, че има рискове, и са взети мерки за закрила на децата, сочат данните на Агенцията за социално подпомагане, цитирани от министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

По данни на прокуратурата за 2018 г. пък 2379 непълнолетни и 1941 малолетни са пострадали от престъпления. Според данни на Министерството на образованието и науката за учебната 2017/2018 г. е имало 3616 случая на агресия (през учебната 2015/2016 г. те са били 3043).

Eкспертите от Световната здравна организация и от УНИЦЕФ отбелязаха, че насилието над деца в световен мащаб е стигнало до размерите на епидемия. В света близо 1 милиард непълнолетни на възраст между 2 и 17 години са претърпели физическо, емоционално или сексуално насилие според данни на Световната здравна организация от 2017 г. Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ - България, посочи, че в Европа има 27 млн. деца, обект на травми.

Проучванията показват, че подлаганите на насилие деца са изложени по-често на сексуални рискове, рискове от нарушения на психичното здраве, самонараняване, както и намалени способности за учене и развитие на потенциала им.

От думите на социалния министър Бисер Петков и на Адриана Тетевенска от Националния статистически институт пък се разбра, че и събираната информация изобщо за насилието над деца не е пълна и е разпокъсана. Страната ни не поддържа единна база данни за случаите на насилие, само някои институции вече имат свои регистри.

Експерти и представители на държавни институции от 10 държави участват в регионална конференция за превенция и борба с насилието над деца в София. Организатори на събитието са МТСП, Държавната агенция за закрила на детето, УНИЦЕФ, СЗО и неправителствени организации.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up