Понеделник, Ноември 23, 2020

От 1980 г. насам три пъти повече българи се разболяват от злокачествени образувания, сочат данни на Националния център по обществено здраве и анализи.

Ако през 1980 г. хората, заболели от различни форми на рак, са били общо 113 336, то през 2017-а броят на онкоболните в България достига 292 721 души, пише БГНЕС.

Най-рязък ръст има при заболелите в периода от 1990 до 1995 г., като в началото на демократичните промени броят на болните е бил малко над 153 хиляди души, а през 1995 г. – около 178 хиляди. Така през 2000 г. броят на хората с рак нараства до над 200 хил., а през 2005 г. – 237 хил.

Според друга статистика най-честата форма на рак в България е на млечната жлеза при жените, като през 2016 г. заболяването е установено при 1 420 жени на 100 хиляди, а през 2017 г. броят на заболелите вече скача на 1 457 случая на 100 хиляди. Втората най-честа диагноза за рак е на женските полови органи, при която близо 1 181 жени на всеки сто хиляди са заболели, а новооткритите случаи са съответно 96 на 100 хил.

Впечатление прави и статистиката за онкоболести при мъжките полови органи, при която близо 600 мъже на всеки 100 хил. са с диагноза.

Злокачествените образувания на храносмилателните органи също са често срещани, както и злокачествените меланоми и образувания на кожата.

Статистиката сочи още, че най-малко са заболелите от рак на костите и ставните хрущяли, на меките тъкани, както и на очите, главния мозък и централната нервна система.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Д-р Каталина Димова · преди 1 години
    Бих искала като лекар и човек,да се даде гласност на този тревожен проблем!От моите наблюдения,причините на първо място са в храненето на българина с токсични хранителни съставки в храните!Масовото използване на оцветители,консерванти и хляб с ГМО пшеница,масовата консумация на месо с неясна давност и такова от болни животни!!Българинът е бил здрав-сега е болен!Защо?Масовото използване на пластмасите ,които проникват в храните и на първо мясно Полистиролът,който е част от кофичките за млеко,от месото на рибите,които ядат пластмасата!Другият проблем е Микровълните,които убиват половите клетки на момичетата и момчетата,защото те са набсякъде-в телефона ни,уай-фай модемите,антените,които са на покривите.Въвеждането на 5G мрежите,ще увеличи още повече раково болните и сърдечните болести!Нима в България никой не милее за това,да продължим напред като здрава нация!!??Моля,пишете,дайте гласност на този проблем!Нека спасим Българите!Д-р Каталина Димова
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up