Понеделник, Септември 23, 2019

Психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова публикува гневна позиция срещу рекламата на Мария Габриел за суперкомпютъра за 12 млн. евро.

Eто и коментара:

„12 лмн евро за суперкомпютър. Какви суперкомпютри, какви 5 лева. Габриел, явно не знаеш, да ти кажа - у нас 25% от хората живеят под прага на бедност, у нас умират деца, защото няма пари за ЛЕЧЕНИЕ, у нас събираме капачки за кувьози, у нас висши чиновници имат частни асансьори и тераси за милиони, у нас хора умират, защото не дочакват трансплантация и т.н. И т.н. Не се лендзи от телевизора с многохилядната си заплата в евро, ами ела тук и иди в Северозапада или....или си вземай суперкомпютъра и отивай на Марс. А нас ни остави да оцеляваме, затънали в МИЗЕРИЯ и КОРУПЦИЯ.“

Статусът на д-р Цветеслава Гълъбова, критикуващ Мария Габриел и суперкомпютъра, предизвика фурор в социалните мрежи. Стотици възмутени потребители подкрепиха мнението на д-р Гълъбова, като също така последваха и множество коментари под публикацията й.

От Право&Здраве припомняме, че 12 мнл. евро ще бъдат осигурени от националния бюджет за закупуването на един от осемте суперкомпютъра на Европейския съюз, струващ 18 мнл. евро. Останлите 6 млн. евро ще бъдат дофинансирани от ЕС.

Суперкомпютърът ще се намира в „София Тех парк“. Той трябва да е готов за ползване до края на 2020 г. С него ще се правят свръхбързи изчисления, които би трябвало да се ползват от учени и от бизнеса, както и да се разработват приложения в много области- от създаването на лекарства и нови материали, до борбата с изменението на климата.

Освен в София, такива суперкомпютри ще има и в Барселона (Испания), Болоня (Италия), Каяни (Финландия), Миню (Португалия), Острава (Чехия), Бисен (Люксембург) и Марибов (Словения).

Снимка: монитор

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    лекар · преди 2 месеца
    Намирам изказването за невъзпитано. От къде ще се появят парите за въпросните лечение, кувьози и т.н. От работеща икономика, от ноу хау и от инвестиции в технологии и наука, които са с висока принадена стойност. Безспорно срамно е състоянието на здравеопзваането ни, но не покупката на този компютър го е довела до това.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Симеон Чешмеджиев · преди 3 месеца
    Коментарът е много на място. За съжаление.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up