Вторник, Юли 16, 2019

От първи януари тази година, болниците бяха задлъжени да публикуват на сайтовете си цените на всички услуги, които предоставят извън поетото от здравната каза. Оказва се обаче, че тази информация масово липсва. От тарифите, които са оповестени, става ясно, че едно раждане стартира от 900 лв. и стига 2400 лв.

В закона обаче пише, че лечебните заведения са длъжни да поставят на общодостъпни места в сградата си информация относно вида и цената на всички предоставяни медицински и други услуги и за начина на заплащането им. Информацията трябва да се публикува и на интернет страниците им или да се оповестява по друг обичаен начин. А също така и на интернет страницата на Министерството на здравеопазването.

"В Закона за лечебните заведения текстът, който задължава болниците да извадят платените си услуги, ни оставя с впечатлението, че всяка болница може да напише каквото си иска, стига да го включи в ценоразписа си. А това изкривява на практика цялата картина", коментира бившият здравен министър Мими Виткова.

По думите ѝ начинът, по който е написан, води до абсурди и се измислят всякакви такси. А държавата от своя страна била напълно абдикирала от случващото се в здравеопазването.

Бившият шеф на Института за спешна медицинска помощ "Пирогов" д-р Спас Спасков посочи, че е напълно възможно всяка болница да определи свои цени за предлаганите услуги. Тя обаче трябва да информира Министерството на здравеопазването или съответните му подразделения.

"Не може обаче да бъдат записани неща, които съответното лечебно заведение няма право да извършва", допълни още той.

Повече по темата вижте във видеото:

Източник: bgonair

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up