Петък, Август 07, 2020

Ваксинирането на бебета срещу вирус, който причинява детски "стомашен грип", значително намалява шансовете им от заболяване, показва ново проучване.

Но изследването разкрива и изненада: пълното ваксиниране  срещу ротавируса през първите месеци от живота е свързано с по-малък риск от развитие на диабет тип 1.

 vaccagainsd1

В изледването група деца, които са получавали всички препоръчвани дози от ротавирусна ваксина, са имали 33% по-нисък риск от неваксинираните деца за диагностициране на диабет тип 1 - заболяване без известни стратегии за превенция или лечение.

Екип от Университета на Мичиган направи откритието, използвайки данни от здравното осигуряване в цялата страна, и публикува резултатите си в научния журнал Scientific Reports.

Проучването предоставя силни доказателства, че ваксината действа.
Децата, ваксинирани срещу ротавирус, са имали 94% по-ниска хоспитализация за ротавирусна инфекция и 31% по-ниска степен на хоспитализация по други причини през първите два месеца след ваксинацията. Ротавирусът засяга най-силно бебета и малки деца; той може да предизвика диария и повръщане.

Въпреки това проучването открива, че повече от една четвърт от американските деца не се ваксинират напълно срещу ротавирус и че процентът варира в цялата страна.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията препоръчва на бебетата да получават мултидозова ваксина, започвайки не по-късно от 15та седмица и да я приемат преди да навършат осем месеца. Бебетата получават ваксината в капки за перорално приложение.


Авторите на доклада, ръководени от епидемиолог  д-р Мария Роджърс, предупреждават, че не могат да покажат причинно-следствена връзка между ротавирусната ваксинация и риска от диабет тип 1. 

"Това е необичайно състояние, така че са необходими големи количества данни, за да се видят каквито и да било тенденции сред населението", казва Роджърс.
"Ще са необходими повече време и анализи, за да се потвърдят тези находки. Но наблюдаваме спад на случаите на диабет тип 1 при малки деца след въвеждането на ротавирусната ваксина."

Новият доклад отразява и  резултатите от проучване на австралийски деца, публикувано по-рано тази година, при което наблюдаваме намален с 14 % риск  от диабет тип 1 след въвеждането на ротавирусната ваксина в Австралия. Това проучване, както и новото, предполагат, че ваксината в детска възраст може да доведе до по-малък риск от развитие на  хроничното състояние с напредване на възрастта.

Също така, в предишни лабораторни изследвания е доказано, че ротавирусът атакува същия вид клетки на панкреаса, които са засегнати при хора с диабет тип 1.

Екипът на използва анонимни данни за застраховки на 1,5 милиона американски деца, родени преди и след модерната ротавирусна ваксина, въведена през 2006 г. Рискът е особено по-нисък сред децата, които са получили всичките три дози от петовалентната форма на ваксината, отколкото тези, които са получили две дози от моновалентната форма.
Пентавалентната ротавирусна ваксина предпазва срещу 5 вида ротавируси, докато моновалентната ваксина предпазва от 1 тип.

Деца, частично ваксинирани, т.е. започнали серията ваксини, но без да я  завършват, не са имали по-нисък риск от диабет тип 1.

Повече от 540 000 от децата в проучването и родени след 2006 г. са получили пълната серия от ваксини за ротавируси; почти 141 000 са получили поне една доза, а повече от 246 000 не са.

Друга група за сравнение, родена през петте години преди ваксината, включва близо 547 000 деца.

 Роджърс и колегите й съобщават, че се очаква да се появят осем по-малко случаи на диабет тип 1 на всеки 100 000 деца всяка година при пълна ваксинация.

Диабет тип 1, някога наричан "младежки диабет", засяга само няколко деца на всеки 100 000, така че наличието на такъв голям набор от данни може да спомогне за установяване на тенденциите, казва Роджърс.

"След пет години ще знаем много повече", казва Роджърс. „Първите групи деца, които получават ротавирусна ваксина в САЩ, сега са в начално училище, когато диабет тип 1 най-често се открива. Надяваме се, че в следващите години ще имаме по-малко нови случаи, но въз основа на нашето проучване. констатации, които зависят от това родителите да доведат децата си, за ваксинация."

Източник: MedicalXpress

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up