Петък, Декември 13, 2019

Твърде малко сън - или твърде много - може да има общо с проблеми в нивата на кръвната захар, не само при хора с диабет, но и при хора с висок риск от развиване на заболяването, установява ново проучване.

sleepinghabits

Известно е, че нередовните графици и лошото качество на съня се свързват със слаб контрол на кръвната захар при хора, които вече имат диабет. В настоящото проучване обаче, 73% от участниците са имали “преддиабет” - което означава, че те все още не са били диабетни, но нивата на кръвната им захар са почти в диапазона на диабета. Останалите бяха наскоро диагностицирани с диабет тип 2, но все още не бяха лекувани.

„Не позволявайте на„ пред” да ви заблуди - преддиабетът е сериозно здравословно състояние“, предупреждават служителите в общественото здравеопазване на уебсайта на американските центрове за контрол и превенция на заболяванията. "Преддиабет Ви поставя в повишен риск от развитие на диабет тип 2, сърдечни заболявания и инсулт."

Като цяло, проучването включва 962 възрастни с наднормено тегло или затлъстяване на възраст от 20 до 65 години, които са преминали кръвни изследвания и са попълнили въпросници свързани със съня.

В сравнение с хората, които споделят, че са получавали 7 или 8 часа сън всяка нощ, хората, които са средно по-малко от 5 часа или повече от 8 часа сън през нощта, са имали значително по-високи нива на хемоглобин A1C в кръвта си, отразявайки лош контрол на кръвната захар през последните 2 или 3 месеца.

Това е вярно за хора с диабет или преддиабет.

"В миналото общата мъдрост беше, че кратковременната продължителност на съня е лоша за вас, но тук също открихме, че може би твърде дългото спане също не е добро за вас," казва водещият автор на изследването д-р Бабак Мохлеси от университета в Чикаго.

Американската академия по медицина на съня съветва възрастните да спят поне 7 часа на нощ.

Настоящото проучване не доказва, че навиците на сън влияят върху нивата на кръвната захар или рисковете от диабет; показва само корелация.

Не е напълно изяснен начинът, по който спането продължило повече от 8 часа през нощта може да увеличи риска от развитие на диабет, пишат изследователите в Diabetes Care.

По-дългите часове на сън могат да бъдат признак за здравословно състояние, което от своя страна води до по-лош контрол на глюкозата, предполагат експерти.

"Презумпцията е, че самият преддиабет или други компоненти на метаболитния синдром подтикват хората да спят по-дълго ... не че преглътването им увеличава риска от развитие на диабет", казва Джеймс Гануиш, от Колумбийския университет в Ню Йорк. , който не е участвал в проучването.

Авторите на проучването установяват, че продължителността на съня е свързана и с други рискови фактори за диабета, освен хемоглобин А1с. Например, хората, които са спали повече от 8 часа на нощ, имат средно по-високи нива на кръвната захар на гладно. А хората, които спят по-малко от 6 часа на нощ, и тези, които са работили на смени, са имали по-висок среден индекс на телесна маса.

 Източник: Reuters

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up