Сряда, Август 21, 2019

Твърде малко сън - или твърде много - може да има общо с проблеми в нивата на кръвната захар, не само при хора с диабет, но и при хора с висок риск от развиване на заболяването, установява ново проучване.

sleepinghabits

Известно е, че нередовните графици и лошото качество на съня се свързват със слаб контрол на кръвната захар при хора, които вече имат диабет. В настоящото проучване обаче, 73% от участниците са имали “преддиабет” - което означава, че те все още не са били диабетни, но нивата на кръвната им захар са почти в диапазона на диабета. Останалите бяха наскоро диагностицирани с диабет тип 2, но все още не бяха лекувани.

„Не позволявайте на„ пред” да ви заблуди - преддиабетът е сериозно здравословно състояние“, предупреждават служителите в общественото здравеопазване на уебсайта на американските центрове за контрол и превенция на заболяванията. "Преддиабет Ви поставя в повишен риск от развитие на диабет тип 2, сърдечни заболявания и инсулт."

Като цяло, проучването включва 962 възрастни с наднормено тегло или затлъстяване на възраст от 20 до 65 години, които са преминали кръвни изследвания и са попълнили въпросници свързани със съня.

В сравнение с хората, които споделят, че са получавали 7 или 8 часа сън всяка нощ, хората, които са средно по-малко от 5 часа или повече от 8 часа сън през нощта, са имали значително по-високи нива на хемоглобин A1C в кръвта си, отразявайки лош контрол на кръвната захар през последните 2 или 3 месеца.

Това е вярно за хора с диабет или преддиабет.

"В миналото общата мъдрост беше, че кратковременната продължителност на съня е лоша за вас, но тук също открихме, че може би твърде дългото спане също не е добро за вас," казва водещият автор на изследването д-р Бабак Мохлеси от университета в Чикаго.

Американската академия по медицина на съня съветва възрастните да спят поне 7 часа на нощ.

Настоящото проучване не доказва, че навиците на сън влияят върху нивата на кръвната захар или рисковете от диабет; показва само корелация.

Не е напълно изяснен начинът, по който спането продължило повече от 8 часа през нощта може да увеличи риска от развитие на диабет, пишат изследователите в Diabetes Care.

По-дългите часове на сън могат да бъдат признак за здравословно състояние, което от своя страна води до по-лош контрол на глюкозата, предполагат експерти.

"Презумпцията е, че самият преддиабет или други компоненти на метаболитния синдром подтикват хората да спят по-дълго ... не че преглътването им увеличава риска от развитие на диабет", казва Джеймс Гануиш, от Колумбийския университет в Ню Йорк. , който не е участвал в проучването.

Авторите на проучването установяват, че продължителността на съня е свързана и с други рискови фактори за диабета, освен хемоглобин А1с. Например, хората, които са спали повече от 8 часа на нощ, имат средно по-високи нива на кръвната захар на гладно. А хората, които спят по-малко от 6 часа на нощ, и тези, които са работили на смени, са имали по-висок среден индекс на телесна маса.

 Източник: Reuters

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up