Вторник, Юли 14, 2020

Излагането на слънце без защита увеличава риска от меланом, но потенциално смъртоносният рак на кожата може да се появи дори на места с минимално излагане на слънце, предупреждават лекарите.

Меланомът съставлява само около 1% от случаите на рак на кожата, но причинява по-голямата част от смъртните случаи при заболяването. Дерматологични експерти подчертават важни неща, които трябва да знаят за най-опасната форма на рак на кожата.

 

„Меланомите могат да се появят навсякъде по тялото, не само в области, в коитоMelanom1 има много слънце”, каза д-р Куси Пон. Тя казва, че най-често срещаното място при мъжете е гърбът, докато при жените са краката.

Повече от 90% от меланомите с най-често срещаните генетични характеристики са вследствие от прекалено много ултравиолетова радиация, както от слънцето, така и от слънчеви лампи като тези, използвани в солариумите, казват Пон и съавтор Робърт Мичиели.

Но за някои меланоми по периферните части на тялото  - като дланите и ходилата, както и върху повърхността на лигавицата - излагането на слънце не е основната причина, отбелязват авторите. В тези случаи развитието на рака може по-точно да съответства на веригата от събития, които водят до рак на кожата.

Пон заяви, че честотата на меланома се увеличава през последните 30 години, като приблизително 192 300 нови случая се очакват в САЩ през 2019 г.

Болестта може да засегне всеки, независимо от цвета на кожата, казват още експертите.

Наред с излагането на слънце, рисковите фактори включват напредване на възрастта, бенки, много а-типично изглеждащи бенки и фамилна анамнеза за меланом.

„Първият признак за меланом е необичайно изглеждаща бенка или луничка, казва д-р Пон, дерматолог в Sunnybrook Health Sciences Center в Торонто.

Но тя и Мициели предупреждават, че при един от всеки 10 пациенти с меланома, лезията може изобщо да няма цвят и е трудно диагностицирана.

"Тези непигментирани меланоми могат да бъдат розово-изглеждащи, червеникави, лилави, нормален цвят на кожата или по същество чисти и безцветни", казва д-р Роналд Мой, сертифициран дерматолог в Бевърли Хилс, Калифорния и говорител на фондацията за рак на кожата.

Moy пояснява, че тези а-типични меланоми могат да приличат на други форми на рак на кожата или, още по-лошо, да бъдат объркани с доброкачествени бенки, белези или кисти, които могат да се окажат опасни, тъй като ранното откриване на меланома е критично.

"Действително, всяка лезия заподозряна за меланом, трябва да бъде прегледана от дерматолог, особено лезии с така наречените „ABCDE“ характеристики: асиметрия, гранична нередност, промяна на цвета, диаметър над 6 мм и развитие или промяна."

„Превенцията и ранното откриване са ключови“, съгласи се д-р Емили Нюсъм, дерматолог в UCLA Health в Лос Анджелис.

За профилактика дерматолозите препоръчват често повторно прилагане на най-малко 30 SPF слънцезащитни продукти с широк спектър, както и защитно облекло за слънце и широки шапки.

И накрая, Пон и Мициели съветват, когато пациентите имат меланома - особено в козметично чувствителни области като лицето - оптималният начин за изваждане е с операция на Моос, при която се отстраняват тънки слоеве на тумора, докато остане само тъкан без рак.

Изследователите са направили огромни пробиви в изучаването на гените, участващи в меланома, каза д-р Джефри Фарма, съдиректор на програмата "Меланом и рак на кожата" в Fox Chase Cancer Center във Филаделфия.

В резултат на това, добавя Фарма, се правят големи крачки в насочените терапии и имунотерапии за лечение на напреднал меланом и подобряване на оцеляването.

Източник: Reuters

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up