Неделя, Август 25, 2019

За около 300 хиляди души у нас се счита, че страдат от възрастово обусловената дегенерация на макулата. Това каза д-р Даниела Митова, офталмолог от очна клиника “Света Петка” в град Варна. По-тежката форма е влажната макулна дегенерация, но вече има медикамент за лечение, който се поема от Здравната каса.

Възрастово-обусловената дегенерация на макулата засяга над 200 милиона души в глобален мащаб и е основна причина за слепота при хора над 50-годишна възраст, казва д-р Даниела Митова.

„За България се счита, че случаите са около 300 хил. Ежедневно в клиниката ние диагностицираме все повече и повече пациенти с това заболяване. Това е заболяване, което обхваща ретината и невралната тъкан на окото, засяга централната зона на окото и води до намаление на зрителната острота. Заболяването има суха и влажна форма“, обясни тя.

Вече има нова ефективна терапия – тип профилактика за лечение на сухата макулна дегенерация. Терапията се извършва чрез специален лазер, а в Клиниката разполагат с такъв.

Профилактичното лечение при сухата форма е ново и засега не се поема от Здравната каса, то струва около 400 лева, а при влажната форма има един медикамент, който се покрива от Здравната каса.

Няма рискови групи за отключване на макулната дегенерация, всички хора след 45 години са застрашени.

Ранното диагностициране е от основно значение за запазване на зрението във възможно най-голяма степен. Ранни симптоми обаче няма, посочи д-р Митова като добави, че:
„При по-напредналите форми пациентът вижда изкривени обектите, започват да виждат разкривени правите линии“.

Ако влажната форма на възрастово-обусловената дегенерация на макулата не бъде лекувана, може да настъпи необратима загуба на зрение.

От Право§Здраве припомняваме, че дегенерацията на макулата е заболяване, което засяга макулата – централната част на ретината /намира се в задната част на окото/. Макулата е тази част от окото, която ни позволява да виждаме ясно дори и най-дребните детайли на даден предмет, да можем да четем или да караме кола.

Макулната дегенерация повлиява гледането на близо и далеч, а някои всекидневни дейности, като вдяване на игла или четене прави дори невъзможни. Въпреки, че е нарушено централното зрение, периферното или страничното виждане е запазено.

Повече по темата чуйте в аудиото:

Източник: бнт

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up