Неделя, Август 25, 2019

Случаите на агресия към специалистите в бели престилки продължават и макар, че този проблем съществува и в други страни, то в България се наблюдава тревожна тенденция на нарастване на нападенията срещу лекари, медицински сестри, фелдшери. Това заяви председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров пред колегите си от CPME (Standing Committee of European Doctors).

CPME е организацията, обединяваща лекарските сдружения в Европа. Тя отправи специална покана до българските си колеги и публикува материал в престижното си издание, което се разпространява сред всички членове на организацията. Статията е придружена със снимка от събитието, на което беше даден рестарт на Националната кампанията на БЛС срещу насилието над лекари; #ПребориГнева, под надслов „Добрата дума лекува“, съобщиха от съсловната организация.

В статията на д-р Маджаров са публикувани данни от 2011-та година насам, които потвърждават ескалацията на насилието над медицински лица „От БЛС смятаме, че агресията спрямо медицинските специалисти трябва да бъде пресечена по категоричен и безкомпромисен начин. Искаме да събудим обществото, да променим мисленето и отношението на хората към нашия отговорен труд, отдаден на благото на пациентите“, пише д-р Маджаров, като отново настоява институциите в България, които са ангажирани да оказват дисциплиниращ ефект, да бъдат максимално строги и безкомпромисни и да има ефективни присъди за агресорите над медици.

Статията на Българския лекарски съюз в европейското издание е резултат именно от кампанията #ПребориГнева - “Добрата дума лекува“. Отзвукът от нея е причината CPME да отправят покана за публикуването на тематичния материал.

CPME отправи покана да публикува материал в престижното си издание, след като на 18-ти април съсловната организация изпрати писмо до европейските си партньори, в което информира за тревожната тенденция на нарастване на случаите на нападения над медици.

На 15-ти май лично проф. д-р Франк Улрих Монтгомъри -председател на CPME и Анабел Сиибом - главен секретар на организацията, изпратиха писма до българските власти, в които призовават да предприемат спешни действия за подобряване на защитата на здравните специалисти в ежедневната им практика и заявиха подкрепата си към Българския лекарски съюз при застъпничеството за по-добрата защита на лекарите.

Оригиналния текст на статията може да видите тук:

bls 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up