Петък, Декември 13, 2019

Изследователите подозират, че различните циркадни ритми на тялото могат да работят независимо от централния часовник в хипоталамуса на мозъка. Сега учените  са намерили начин да тестват тази теория.

Може ли черният дроб дроб да усеща, когато гледаме телевизионен екран или мобилен телефон късно през нощта? Очевидно е така и когато се открие такава активност, органът може да измести циркадните ритми в организма, предразполагайки към здравословни проблеми.

circ opener

Това е един от изводите от две нови проучвания на Калифорнийския университет с учени от Ървайн, работещи в сътрудничество с Института за изследвания в областта на биомедицината в Барселона, Испания.

Изследванията, публикувани днес в научния журнал Cell, използват специално генномодифицирани мишки, за да анализират мрежата от вътрешни часовници, които регулират метаболизма.

Въпреки че изследователите са подозирали, че различните циркадни ритми на тялото могат да работят независимо от централния часовник в хипоталамуса на мозъка, преди нямаше начин да тестват теорията, казва Паоло Сасоне-Корси, директор на Центъра за епигенетика и метаболизма на UCI и старши автор на едно от проучванията.

За да преодолеят това препятствие, учените измислили как да деактивират цялата циркадна система на мишките, а след това да стартират отделни часовници.
За експериментите,  изследователите са активирали часовници в черния дроб или кожата.

"Резултатите бяха доста изненадващи", каза Сасоне-Корси, професор по биологична химия.
"Досега никой не знаеше, че черният дроб или кожата могат да бъдат толкова директно засегнати от светлината."

Например, въпреки затварянето на всички други часовници на тялото, включително централния часовник на мозъка, черният дроб знаел колко е часът, реагирал на промени в светлината, когато денят преминал в нощ и поддържал критични функции, като подготовка за храносмилане и превръщане глюкоза към енергия.

Циркадният часовник на черния дроб някак си успя да открие светлина, вероятно чрез сигнали от други органи. Само когато мишките са били подложени на постоянна тъмнина, часовникът на черния дроб престава да функционира.

В предстоящите проучвания, изследователите ще организират други вътрешни часовници, за да видят как различните органи общуват помежду си.

"Бъдещите последици от нашите открития са огромни", отбеляза той. "С тези мишки сега можем да започнем да дешифрираме метаболитните пътища, които контролират нашите циркадни ритми, процеси на стареене и общото ни благосъстояние."

В по-ранните проучвания, Корси е изследвал как циркадните ритми могат да бъдат пренасочени от фактори като лишаване от сън, диета и упражнения. Излагането на светлина от компютър, телевизор или мобилен телефон точно преди лягане също може да наруши вътрешни часовници и метаболитните ритми на организма.

Поради съвременния начин на живот е лесно за циркадните системи на хората да се объркат, каза той. От своя страна това може да доведе до депресия, алергии, преждевременно стареене, рак и други здравословни проблеми.
По-нататъшните експерименти с мишки могат да открият начини да  направим човешките вътрешни часовници "по-точни", добави Сасоне-Корси.

Източник: ScienceDaily

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up