Четвъртък, Август 22, 2019

Все повече центрове по целия свят обединяват възрастни и малки деца. Във Ван Хайс, Калифорния, заведение за детски грижи ONEgeneration събира двете генерации заедно в разнообразни дейности, предназначени специално за деца и възрастни хора.Тези видове взаимодействия се наричат ​​"междупоколенческо програмиране".

"Готвене, музика, движение - само им предложи и те започват" , казва Кристин Варданян, директор на ONEgeneration . 

Възрастните- повечето от които с нарушени когнитивни функции посещават детския център и различните му учебни стаи.
Групите споделят уроци по музика и движение, а някои дни излизат сред природата заедно.

Екипът на Варданян внимателно планува детайлите. Безопасността е първи приоритет.
Около 160 възрастни са включени в проекта на ONEgeneration, като дневните посещения са от около 60 човека.
Заведението за детски грижи разпоага с 10 учебни стаи.

 daycareandorphanagesss

ONEgeneration е част от нарастващото движение за насърчаване на дейностите между поколенията между млади и стари.
И все повече проучвания  илюстрират колко разрушителни могат да бъдат изолацията и самотата.

В момента има около 105 такива общи пространства в Съединените щати, според Generations United. Активистите биха искали да видят повече, но концепцията все още е чужда за много хора в страната.
Обединеното кралство, например, се ангажира да разработи около 500 общи пространства с „междупоколенческо програмиране“ до 2020 г.

„Децата научават за разнообразието и емпатията. Те са изложени на различни видове хора - каза тя. В замяна, възрастните псе тонизират от времето прекарано с децата жизнени сили. "Казват, че децата носят толкова много живот и енергия", каза Варданян.

В България работят 82 старчески дома с общ капацитет 5605 места. Проверка на "Капитал" от края на март 2018 година показва, че всички легла в тези институции са заети, а листата на чакащите наброява 1064 души. Най-дълги са опашките за настаняване в големите градове като София, Пловдив, Русе, Велико Търново, но много чакащи има за домовете в Сливен, Ямбол, Добрич, Берковица и Трявна.
Настаняването в частна институция, също може да се окаже предизвикателство заради по-високите цени, липсата на свободен капацитет и трудността да се прецени доколко грижите, които предлагат там, са качествени.

Продължава процесът на закриване на домове за деца в България. Част от децата се връщат при своите биологични семейства, други намират своя нов дом в семейства на осиновители или са настанявани в Център за настаняване от семеен тип.

През март т.ази година 103 деца са настанени в приемни семейства по проекта „Приеми ме 2015“, а за 97 настаняването е прекратено.
Това отчита ежемесечният анализ, подготвян от Националния екип за организация и управление на проекта, според който общият брой на децата, отглеждани в приемни семейства в 147 общини към 31 март т.г., е 1996. От тях 182 са с увреждания, като при стартирането на социалната услуга на 01.01.2016 г. децата с увреждане в 82 общини бяха 106. При прекратените 97 настанявания традиционно основната причина са осиновяванията – 48 на брой, реинтегрирани в биологичните си семейства са 20.

Източник: The Conversation; Капитал, Агенция за социално подпомагане;

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up