Събота, Декември 07, 2019

Все повече центрове по целия свят обединяват възрастни и малки деца. Във Ван Хайс, Калифорния, заведение за детски грижи ONEgeneration събира двете генерации заедно в разнообразни дейности, предназначени специално за деца и възрастни хора.Тези видове взаимодействия се наричат ​​"междупоколенческо програмиране".

"Готвене, музика, движение - само им предложи и те започват" , казва Кристин Варданян, директор на ONEgeneration . 

Възрастните- повечето от които с нарушени когнитивни функции посещават детския център и различните му учебни стаи.
Групите споделят уроци по музика и движение, а някои дни излизат сред природата заедно.

Екипът на Варданян внимателно планува детайлите. Безопасността е първи приоритет.
Около 160 възрастни са включени в проекта на ONEgeneration, като дневните посещения са от около 60 човека.
Заведението за детски грижи разпоага с 10 учебни стаи.

 daycareandorphanagesss

ONEgeneration е част от нарастващото движение за насърчаване на дейностите между поколенията между млади и стари.
И все повече проучвания  илюстрират колко разрушителни могат да бъдат изолацията и самотата.

В момента има около 105 такива общи пространства в Съединените щати, според Generations United. Активистите биха искали да видят повече, но концепцията все още е чужда за много хора в страната.
Обединеното кралство, например, се ангажира да разработи около 500 общи пространства с „междупоколенческо програмиране“ до 2020 г.

„Децата научават за разнообразието и емпатията. Те са изложени на различни видове хора - каза тя. В замяна, възрастните псе тонизират от времето прекарано с децата жизнени сили. "Казват, че децата носят толкова много живот и енергия", каза Варданян.

В България работят 82 старчески дома с общ капацитет 5605 места. Проверка на "Капитал" от края на март 2018 година показва, че всички легла в тези институции са заети, а листата на чакащите наброява 1064 души. Най-дълги са опашките за настаняване в големите градове като София, Пловдив, Русе, Велико Търново, но много чакащи има за домовете в Сливен, Ямбол, Добрич, Берковица и Трявна.
Настаняването в частна институция, също може да се окаже предизвикателство заради по-високите цени, липсата на свободен капацитет и трудността да се прецени доколко грижите, които предлагат там, са качествени.

Продължава процесът на закриване на домове за деца в България. Част от децата се връщат при своите биологични семейства, други намират своя нов дом в семейства на осиновители или са настанявани в Център за настаняване от семеен тип.

През март т.ази година 103 деца са настанени в приемни семейства по проекта „Приеми ме 2015“, а за 97 настаняването е прекратено.
Това отчита ежемесечният анализ, подготвян от Националния екип за организация и управление на проекта, според който общият брой на децата, отглеждани в приемни семейства в 147 общини към 31 март т.г., е 1996. От тях 182 са с увреждания, като при стартирането на социалната услуга на 01.01.2016 г. децата с увреждане в 82 общини бяха 106. При прекратените 97 настанявания традиционно основната причина са осиновяванията – 48 на брой, реинтегрирани в биологичните си семейства са 20.

Източник: The Conversation; Капитал, Агенция за социално подпомагане;


Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up