Вторник, Септември 17, 2019

Промяната в модела на здравното осигуряване е наложителна и в най-скоро време ще започнем отново обществени дебати. Toва заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на награждаването на инициативата "Лекарите, на които вярваме". 550 медици и 20 специализанти бяха отличени за добрата си работа.

При награждаването на „Лекарите, на които вярваме“ специализантите и младите лекари посочиха, че е крайно наложително да се промени моделът на финансиране в здравеопазването.

Доц. Никола Янев от младите лекари, който е специализирал в чужбина, но останал да работи тук, заяви: "За съжаление независимо какви методи, съвременни, усвоим в чужбина, ако не създадем условия те да бъдат прилагани в България, всеки един специализант, който се връща в българското здравеопазване се деквалифицира в рамките на около 6-12 месеца. Основният проблем на това ние да променим здравеопазването си към нещо по-добро, е да променим ужасно порочната система на финансиране. Това е психологията на клиничните пътеки в България, които генерират изключително тежки дългосрочни перспективи за българското здравеопазване и най-вече за специализантите".

Без да даде конкретен отговор, министърът на здравеопазването съобщи, че не се е отказал да работи по идеята за нов здравноосигурителен модел:

"Поех ангажимента, че ще работя по промяна на модела. Много неща се случиха, които временно ме спряха да го направя това нещо, но аз не съм спрял да мисля и съвсем скоро ще започнем отново обществения дебат затова как трябва да оптимизираме нашата здравна система, за да бъде по-ефективна. Промяната в модела е наложителна и аз ще се боря докрай, за да го направя по-ефективен".

Сред отличените бяха лекарите от Александровска болница, от Спешен институт "Пирогов", от Военномедицинска академия, от Университетска болница "Свети Иван Рилски" и много други.

Снимка: clinicaBG

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up