Петък, Август 14, 2020

World Life Expectancy е портал с обществен достъп до статистически проучвания, който има за цел да стимулира научните изследвания за факторите оказващи влияние на продължителността на живота в световен мащаб.

В профила на България намираме статистики, които едновременно с достъпа до индивидуалната за държавата информация, предоставят и изчисления ранг на страната, спрямо показателите на останалите държави по света.

Пирамида на Населението представлява подвижна графика, чиято променлиpop pyram bgва ни показва тенденция за намаляваща раждаемост в България за последните сто години- между 1950-2050 .

Статистиката за Средна продължителност на живота, анализира данни от 1960 до 2016, когато българите сме повишили продължителността на живот с 5 години. В таблицата забелязваме, че периода между 1970 и 2000 показва непроменлив среден показател от 71 години.life exp bg

Топ 50 причини за смърт, е статистика оглавена от коронарната болест на сърцето(световен ранг- 23), последвана от инсулт, хипертония, рак на белите дробове, деменции, белодробни заболявания, рак на гърдата (...)
На последно място откриваме множествена склероза, но рангът ни в световната таблица е 34.

В статистиката за ракови заболявания на територията на страната , намираме на първо място рак на белите дробове, последван от рак на гърдата, рак на дебелото черво, рак на простата (...)

Като последна статистика в профила на страната ни, платформата показва рискови фактори за здравето на българина  и демографско обощение.
В световен мащаб се класираме на 17 място за популация с възрастова група над 65+. По раждаемост попадаме на 183то място, а по щастие на 96-то.

Източник :World Life Expectancy

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up