Сряда, Август 21, 2019

Учени разказват пред Би Би Си за новоткрит еволюционен парадокс, при който мъжете увреждат способността си да имат деца, междувременно с усилията си да изглеждат по-привлекателни.
Вземането на стероиди, за да се получи желаната физиология или хапчета против плешивост - помощни средства за привличането на женски индивид, всъщност може да увреди плодовитостта. Наричат го Парадокса на Мосман-Пейси.

steroidi2"Забелязах, че някои мъже идват, за да тестват плодовитостта си и тези момчета са огромни", казва д-р Джеймс Мосман,  Университета Браун в САЩ.  "Те се опитват да изглеждат наистина големи, сякаш, за да изглеждат като върховете на еволюцията.

- Но се превръщат в много негодни в еволюционен смисъл, защото без изключение изобщо нямат сперматозоиди в еякулацията си."Анаболните стероиди
имитират ефекта на мъжкия хормон тестостерон в организма и се използват като медикаменти за повишаване на производителността при мускулния растеж.
Те заблуждават хипофизната жлеза в мозъка, че тестисите са силно активни.
Така жлезите прекъсват производството на два хормона, наречени FSH и LH, които са ключовите хормони стимулиращи производството на сперматозоиди.

Проф. Алън Пейси от Университета в Шефилд добави: "Не е ли иронично, че мъжете отиват във фитнеса, за да изглеждат чудесно, в повечето случаи, за да привличат жени
и по невнимание да намалят плодовитостта си."

Изследователите твърдят, че има подобна тема при мъжете, които използват медикаменти против оплешивяване.
Лекарството финастерид променя начина, по който тестостеронът се метаболизира в организма и може да ограничи загубата на коса,
но страничните ефекти могат да включват еректилна дисфункция и щета на фертилността.

Професор Пейси заяви пред Би Би Си, че вероятно 90% от потребителите на анаболни стероиди ще станат стерилни.
" При случая с плешивостта процентите са по-малки, но продажбите са колосални и това го прави все по-често срещан проблем."

Мярката за успех в еволюционните термини е предаване на гените на следващото поколение.

Стероидната трансформация не е еквивалент на екстравагантната опашка на пауна, която прави мъжките по-привлекателни за женските и увеличава шансовете на гените да преминат към следващото поколение.

Но има някои примери в естествения свят, където  животно жертва способността си да се размножава.  Някои видове птици извършват кооперативно размножаване, в което индивидите се отказват от собственото си потомство, за да помогнат в отглеждането на потомците на близки роднини. Но дори това може да има смисъл в еволюционните условия, тъй като половината от гените ви се споделят с братя и сестри, така че те все още се предават, само че косвено.

Д-р Мосман подозира, че "стремежа да си по-привлекателен за противоположния пол, убивайки плодородието си" вероятно е уникален природен феномен само за хората.

" Иронията е едно, но мисля, че основното послание е за пациентите с плодовитост.  Парадоксът продължава да се появява в клиниките и съобщението не стига до младите мъже, че това е проблем и малко информация може да им спести много мъка." , заключи пред Би Би Си професор Пейси.

Източник: BBC

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up