Четвъртък, Октомври 01, 2020

Световна здравна организация публикува най-подробния доклад за това как да избегнем когнитивния разпад с напредване на времето.Съветите в ръководството са базирани на десетилетия прекарани в проучвания и разкриват как липсата на физическа активност, тютюнопушенето, нездравословната диета и употребата на алкохол, значително повишават опасността от заболявания като Алцхаймер.

Медицински състояния като диабет, високо кръвно, висок холестерол и затлъстяване също имат роля в развитието на умствения разпад и цялостната деменция.

 Dementia Final 528x377

Експертите предупреждават и за връзка между загуба на слуха и депресия, но и казват, че тези фактори са симптоматични и няма достатъчно доказателства дали слухът има роля и дали антидепресантите прекъсват деменцията.

"В рамките на следващите 30 години очакваме броят на заболелите от деменция за се увелици 3 пъти", казва генералният директор на СЗО д-р Тедрос Адханом Гебрейесус

"Трябва да направим всичко по силите си, за да намалим рисковете от деменциите. Научните доказателства, които сме обединили в това ръководство с препоръки потвърждават онова, което вече подозирахме:

каквото е добре за сърцето е добре и за мозъка."

Въпреки десетилетия проучвания не са разработени лекарства които успешно да прекъсват или променят съсоянието, което означава, че единствения начин да намалим или предотвратим болетта е чрез здравословен начин на живот.

12 рискови фактори за деменция

- Тютюнопушене
- Прекомерна употреба на алкохол
- Нездравословна диета
- Загуба на слуха
- Социална изолация
- Психично бездействие
- Диабет
- Високо кръвно налягане
- Висок холестерол
- Затлъстяване
- Депресия
- Физическа неактивност

В новото ръководство от СЗО препоръчват на хората на възраст над 65 години  да правят поне 150 минути умерено упражняване на седмица. Заедно с тютюнопушенето и високото кръвно налягане се установи, че физическата неактивност в средна възраст е един от най-големите рискови фактори за развитие на деменция.

 Насоките включват и приемане на средиземноморска или балансирана диета, която включва 400 грама плодове и зеленчуци на ден, по-малко от 10% енергийния прием от захар и по-малко от 30% от мазнини.

В доклада на СЗО се казва, че няма доказателства, хранителни добавки като витамини от група В, антиоксиданти, омега-3 или гинко билоба помагат за предотвратяване на деменцията.

Вместо това експертите насърчават хората да участват в дейности, които упражняват мозъка, и да получават възможно най-много социално взаимодействие.

deeme

Една четвърт от световното поколение в бъдеще ще бъде засегната от заболяването, сочат данните на Световната здравна организация.

На всеки три секунди в света се появява нов случай на деменция.

В световен мащаб с такива заболявания са регистрирани 47 милиона души

Във Великобритания около 850,000 хора живеят с деменции и се очаква броят да достигне един милион до 2021 година. Днес деменцията е водеща причина за смърт в Англия.

Над 100 000 българи са с някаква форма на деменция, твърди проучване от 2014 г.

 "Здравната и социалната ни системи не са готови за предизвикателството", заяви Ирина Илиева - изпълнителен секретар на Гражданско сдружение "Алцхаймер България".

България застарява, а деменцията е болест на третата възраст, което означава, че сега функциониращите 13-14 дома за дементноболни са крайно недостатъчни, поясни Илиева.

Източник: The Telegraph ;  БНР 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up