Вторник, Септември 17, 2019

Световна здравна организация публикува най-подробния доклад за това как да избегнем когнитивния разпад с напредване на времето.Съветите в ръководството са базирани на десетилетия прекарани в проучвания и разкриват как липсата на физическа активност, тютюнопушенето, нездравословната диета и употребата на алкохол, значително повишават опасността от заболявания като Алцхаймер.

Медицински състояния като диабет, високо кръвно, висок холестерол и затлъстяване също имат роля в развитието на умствения разпад и цялостната деменция.

 Dementia Final 528x377

Експертите предупреждават и за връзка между загуба на слуха и депресия, но и казват, че тези фактори са симптоматични и няма достатъчно доказателства дали слухът има роля и дали антидепресантите прекъсват деменцията.

"В рамките на следващите 30 години очакваме броят на заболелите от деменция за се увелици 3 пъти", казва генералният директор на СЗО д-р Тедрос Адханом Гебрейесус

"Трябва да направим всичко по силите си, за да намалим рисковете от деменциите. Научните доказателства, които сме обединили в това ръководство с препоръки потвърждават онова, което вече подозирахме:

каквото е добре за сърцето е добре и за мозъка."

Въпреки десетилетия проучвания не са разработени лекарства които успешно да прекъсват или променят съсоянието, което означава, че единствения начин да намалим или предотвратим болетта е чрез здравословен начин на живот.

12 рискови фактори за деменция

- Тютюнопушене
- Прекомерна употреба на алкохол
- Нездравословна диета
- Загуба на слуха
- Социална изолация
- Психично бездействие
- Диабет
- Високо кръвно налягане
- Висок холестерол
- Затлъстяване
- Депресия
- Физическа неактивност

В новото ръководство от СЗО препоръчват на хората на възраст над 65 години  да правят поне 150 минути умерено упражняване на седмица. Заедно с тютюнопушенето и високото кръвно налягане се установи, че физическата неактивност в средна възраст е един от най-големите рискови фактори за развитие на деменция.

 Насоките включват и приемане на средиземноморска или балансирана диета, която включва 400 грама плодове и зеленчуци на ден, по-малко от 10% енергийния прием от захар и по-малко от 30% от мазнини.

В доклада на СЗО се казва, че няма доказателства, хранителни добавки като витамини от група В, антиоксиданти, омега-3 или гинко билоба помагат за предотвратяване на деменцията.

Вместо това експертите насърчават хората да участват в дейности, които упражняват мозъка, и да получават възможно най-много социално взаимодействие.

deeme

Една четвърт от световното поколение в бъдеще ще бъде засегната от заболяването, сочат данните на Световната здравна организация.

На всеки три секунди в света се появява нов случай на деменция.

В световен мащаб с такива заболявания са регистрирани 47 милиона души

Във Великобритания около 850,000 хора живеят с деменции и се очаква броят да достигне един милион до 2021 година. Днес деменцията е водеща причина за смърт в Англия.

Над 100 000 българи са с някаква форма на деменция, твърди проучване от 2014 г.

 "Здравната и социалната ни системи не са готови за предизвикателството", заяви Ирина Илиева - изпълнителен секретар на Гражданско сдружение "Алцхаймер България".

България застарява, а деменцията е болест на третата възраст, което означава, че сега функциониращите 13-14 дома за дементноболни са крайно недостатъчни, поясни Илиева.

Източник: The Telegraph ;  БНР 

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up