Петък, Август 14, 2020

 Ароматизиращата течност за електронни цигари може да повиши риска от сърдечносъдови заболявания, според проучване, проведено от изследователи от Медицинския университет в Станфордския университет.

 Учените изследват ефекта на електронните течности върху клетки, наречени ендотелиални  клетки, които покриват вътрешността на кръвоносните съдове. Те са открили, че когато се отглеждат в лаборатория, ендотелните клетки, изложени на е-течностите - или на кръвта, събрана от потребителите на електронни цигари, малко след като са пушили - са по-малко жизнеспособни и показват значително повишени нива на молекули, свързани с увреждане на ДНК и клетъчна смърт.
Клетките също така са по-малко способни да образуват нови съдови тръби и да мигрират и участват в заздравяването на рани.Тежестта на увреждането, чиито аспекти се срещат дори и при липса на никотин, варира сред популярните вкусове, казват изследователите.
Установено е, че канелата и ментолът са особено вредни.

"Досега не разполагахме с данни за това как тези електронни течности влияят върху човешките ендотелни клетки", казва д-р Джоузеф Ву, директор на Станфордския кардиоваскуларен институт и професор по кардиоваскуларна медицина и радиология.
"Това проучване ясно показва, че електронните цигари не са безопасна алтернатива на традиционните цигари.
Когато изложихме клетките на шест различни аромата на е-течност с различни нива на никотин, видяхме значителни щети.
Клетките бяха по-малко жизнеспособни в културата, и започнаха да проявяват множество симптоми на дисфункция. "

endothelial cells functionsУчените изследвали човешки ендотелни клетки, генерирани в лабораторията от  индуцирани плурипотентни стволови клетки или iPS клетки. Човешките iPS клетки могат да станат много различни типове клетки и дават идеален начин за учените да изследват внимателно клетките, които е трудно да се изолират директно от пациент.

Това проучване е първото, което използва ендотелни клетки, получени от iPS клетки, за директно изследване на ефекта на е-течности с и без никотин върху тяхната жизнеспособност и функция.

Документ, описващ констатациите, ще бъде публикуван онлайн на 27 май в списанието на Американския колеж по кардиология. Ву е старши автор. Бивши постдокторанти Уон Хи Лий, докторска степен, сега асистент в Университета в Аризона, и Санг-Гинг Онг, доктор на науките, сега асистент в Университета на Илинойс-Чикаго, са водещите автори.

В Съединените щати сърдечносъдовите заболявания са причина за около една трета от смъртните случаи, свързани с тютюнопушенето при пушачите, а вторичното пушене причинява около 34 000 ранни смъртни случаи от сърдечни заболявания всяка година при непушачи. Ендотелните клетки покриват вътрешната повърхност на кръвоносните съдове и играят важна роля в сърцето и сърдечно-съдовата система. Въпреки че някои проучвания показват, че електронните цигари доставят по-ниски нива на канцерогени на потребителите, отколкото обикновените цигари - може би намалява риска от рак - ефектът от използването на електронни цигари върху здравето на кръвоносните съдове е неясен.

 Въпреки тези несигурности, използването на електронни цигари рязко се повиши след въвеждането им преди около десетилетие, особено сред младите хора.
.
"Един от всеки пет ученици в гимназията са опитали електронни цигари, може би защото смятат, че са относително безопасни", каза Лий. "Но открихме, че електронните течности причиняват промени в ендотелните клетки, които са тясно свързани с тези, наблюдавани по време на развитието на сърдечно-съдови заболявания."

Учените изследват ефекта на шест различни популярни е-течни вкуса - плодове, тютюн, сладък тютюн с карамел и ванилия, сладък ирис, канела и ментол - с нива на никотина от 0, 6 и 18 милиграма на милилитър върху ендотелните клетки направени от човешки iPS клетки.
Откриват, че докато някои от течностите са умерено токсични за ендотелните клетки, е-течностите с аромат на канела и ментол значително намаляват жизнеспособността на клетките в културата дори в отсъствието на никотин.

Излагането на е-течности също повишава относителните нива на реактивни кислородни видове - молекули, които могат да причинят увреждане на ДНК - и нивата на молекулите, свързани с програмираната клетъчна смърт.

Изследователите също така установяват, че излагането на е-течности с аромат на канела и ментол значително нарушава способността на култивираните клетки да образуват капилярни тубулни структури, свързани с растежа на нови кръвоносни съдове.

Е-течността, ароматизирана с карамел и ванилия, също нарушава растежа, но не толкова силно.
Клетките, подложени на вкус на канела и карамел и ванилия, показват повишено поглъщане на липопротеини с ниска плътност и липиди - процеси, често свързани с възпаление и ендотелна дисфункция - и намаляване на способността им да мигрират за лечение на рани или драскотини.

 Някои от ефектите от излагането на различните електронни течности са зависими от концентрацията на никотин, но други, като клетъчната миграция и намаляването на клетъчната жизнеспособност, са независими от никотина, което предполага комбиниран ефект на никотиновите концентрации и ароматизиращите компоненти.

И накрая, учените сравниха нивата на никотина в кръвния серум на хората, след като са пушили от електронни цигари с нивата при хората, които пушат традиционни цигари. Те открили, че количествата никотин в кръвта са сходни между двете групи след 10 минути пушене с постоянна скорост.

"Когато пушите традиционна цигара, имате представа колко цигари пушите", каза Ву. "Но електронните цигари могат да бъдат измамни. Много по-лесно е да се изложите на много по-високо ниво на никотин за по-кратък период от време. А сега знаем, че е-цигарите вероятно ще имат и други значително токсични ефекти върху съдовата функция. Важно е за потребителите на електронни цигари да разберат, че тези химикали циркулират в телата ими и засягат тяхното съдово здраве."

Източник: MedicalXpress

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up