Понеделник, Септември 23, 2019

Данни от Агенция по трансплантации показват, че от началото на 2018г. до сега над 40 пациенти са получили нов шанс за живот.

В България са реализирани 16 донорски ситуации при пациенти изпаднали в мозъчна смърт през 2018, а за 2019 - 3.
22 бъбрека са трансплантирани
14 пациента сa с нов черен дроб
5 сърдечни трансплантации 

За периода 2005г. – 2018г. трансплантациите са били 48, при които над 230 пациента са били трансплантирани.

Данните бяха изнесени по повод кампанията в подкрепа на донорството и трансплантациите, която се проведе във Варна.

donorstwoСъбитието бе окрасено с изпълнение на момичетата от отбора по синхронно плуване „Албатрос" и е част от информационна кампания, посветена на донорството и трансплантациите с подкрепата на Изпълнителна агенция „Медицински надзор", УМБАЛ "Св. Марина" Варна, МУ-Варна и др.
В края на изпълнението, което завърши с голямо сърце, във въздуха полетяха червени балони в памет на донорите с техните имена. Варненската университетска болница е сред водещите в страната по реализирани донорски ситуации.

1969 година е извършена първата бъбречна трансплантация в България,
а през 1986- първата сърдечна,
2004 е годината на първата чернодробна трансплантация.

В момента над 1000 българи са в листата на чакащи за трансплантация на бъбрек.
Според статистиката България е на последно място по брой донори на 1 млн. души население в Европа, като една от причините е ниската информираност на обществото за този процес, за напредъка на медицината и за възможностите за нуждаещите се пациенти.

За да станем член на "Евротрансплант" и да ползваме клиниките в Европа, трябва да имаме годишно 70 донора на органи, а те са под 10, съобщават от МЗ.

Снимка: 24 часа

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up