Петък, Август 14, 2020

Вчера пред Министерския съвет се проведе поредния масов национален протест на здравните работници. Под прозорците на властта медицинските сестри захвърлиха престилките си символично, но вече са готови това да стане и реалност. Те настояват за нормални условия на труд и адекватно възнаграждение.

Мед. сестрите също изразиха опасенията си, че заради ниското заплащане и лошите условия на труд, работните кадри драстично намаляват и скоро няма да има кой да практикува професията.

Веселина Ганчева и Елена Тонева са от здравните работници, които вчера изразиха недоволството си пред Министерския съвет.

Те са категорични, че са готови да хвърлят оставките си и че обществото трябва да ги подкрепи, защото иначе няма как да има качествено здравеопазване. Това споделят мед. Сестрите пред Bulgaria ON AIR. 

"Някой някъде успя да намери в тази схема канал, по който да източва НЗОК и то говоря за медицински работници, говоря за лекари. Те намериха вариант как тези клинични пътеки да бъдат усвоявани. Колкото и да се надува с пари здравеопазването, този канал, ако не се запуши, тези пари ще изтичат и отново няма да има до колегите", каза Елена Тонева.

Тя и Веселина Ганчева обясниха, че в такъв случай се получава ситуацията у нас, в която с много пари за здравеопазване пациенти и медицински работници са недоволни. Едните от получаваната услуга, другите от възнагражденията си.

"Във Враца, когато ходихме, имаше хора, които стояха без ток. До там не им стигат заплатите. Категорично отказваме да работим за корупционната система на здравеопазването, която съществува в България. Не искаме да сме свидетели на това нещо", допълни Ганчева.

Медицинските сестри изразиха и недоумението си защо синдикалните организации лобират за много работни сфери, но не и за тяхната.

 Цялото интервю вижте тук:

Снимка: нова

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up