Сряда, Май 27, 2020

По време на най-голямото специализирано медицинско изложение в България -Булмедика/Булдентал/Дерма & Естетика,
Национална Пациентска Организация организира скринингови и консултантски акции за социално-значими заболявания като Хепатит С , захарния диабет, заболявания на щитовидната жлеза и пулмонална хипертония.
НПО за пореден път ще партнира на изложението, което ще се проведе в периода 15-17 май 2019 г. в Интер Експо Център в София.
Всеки желаещ може да посети щанда на Сдружението, който е щанд С12 в зала 1.

 Ден 1; 15 май 2019 г. (сряда)

В първия ден на изложението ще се реализират две акции, насочени към сериозни заболявания, които често остават неглижирани.

От 9:30 д 13:00 ч. НПО, съвместно с Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист”, ще проведат скринингова акция за хепатит С. Изследването се извършва с капка кръв от пръста, а резултатите от него се получават на място от представителите на „Хепасист” в рамките на 5 до 10 минути. За провеждане на това изследване не съществуват ограничения за консумация на храна и напитки. При поява на положителен и/или съмнителен резултат, изследваният ще бъде консултиран на място, ще му бъдат предоставени информационни материали за заболяването и ще бъде насочен към по-задълбочени изследвания в лаборатория и консултация с гастроентеролог.

В интервала от 13:00 до 17:00 часа, Сдружение „ВИОМ“ и Национална пациентска организация ще проведат информационна и скринингова акция за заболявания на щитовидната жлеза. В рамките на акцията ще бъде организиран ехографски преглед и консултация със специалист ендокринолог. Целта на тази инициатива е повишаване информираността за този тип заболявания с акцент към навременната профилактика и ранното диагностициране.

Ден 2; 16 май 2019 г. (четвъртък)

Вторият ден ще бъде посветен на едно от най-често срещаните заболявания – захарния диабет и възможните усложнения от него и съпътстващите го заболявания.

От 10:00 до 17:00 ч. ще се проведе скринингова акция за измерване на кръвната захар, холестерола и кръвното налягане. В рамките на акцията ще се даде възможност на посетителите да получат и консултация по въпроса, както и да им бъдат представени иновативните методи при лечението на захарния диабет. Целта на подобна акция е ранното откриване на диабет и предиабетно състояние, което е изключително важно за превенцията и лечението на коварното заболяване. Експерти от Национална асоциация на децата и младите хора с диабет, която е член на Национална пациентска организация, ще консултират посетителите относно превенцията на заболяването и различни аспекти от живота с диабет – здравноосигурителни права, здравословно хранене, двигателен режим и др.

Ден 3; 17 май 2019 г. (петък)

В последния ден на изложението, от 10:30 до 17:00 часа, Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония ще извършва измерване нивото на кислород в артериалната кръв с пулсоксиметър. Чрез това бързо и лесно изследване се определя колко добре се насищат с кислород отдалечените от сърцето части на тялото. Условие за провеждане на изследването с пулсоксиметър е пръстът, на който се поставя, да е без наличие на лак, тъй като това може да доведе до отчитането на погрешни резултати.

Допълнително, на щанда на НПО, в рамките на тази акция, посетителите ще могат да си направят и изследването спирометрия, което представлява измерване на дихателния обем на човек чрез специален апарат (спирометър). Този диагностичен метод, с който специалистите по белодробни болести се ориентират до каква степен е увредена дихателната функция, се преценява вместимостта на белите дробове, т.е. максималният обем въздух, който човек може да издиша след дълбоко вдишване.

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up