Сряда, Май 27, 2020

Сливенското неонатологично отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ получи дарение от 10 000 лв. Дарителят е 60- годишния Пенчо Недев, който развива собствен бизнес повече от две десетилетия в Чикаго.

Пенчо Недев пристъпва прага на неонатологията за пръв път след щедрия жест. „Това е най- необходимото място според мен, защото те са най- беззащитни“, смята дарителят.
Неонатологията поема най- тежките случаи от Сливен, Нова Загора и Ямбол. В Ямбол родилното отделение беше закрито, а процентът на недоносените деца е над средния за страната.

Пенчо Недев е роден в Сливен, но живее в САЩ от 20 години. Дарител е и на българската църква в Чикаго.

„Когато направих първото дарение анонимно, тогава изпитах едно вътрешно удовлетворение и не съм спирал и това е елемент от моето щастие“, споделя Пенчо Недев.

Дарението в Сливен е първото, което българинът прави публично.

Пенчо Недев от години подпомага болници и социални заведения. Оказва се, че не е и единственият представител на семейството, който подпомага финансово здравните заведения. Стана ясно, че през април синът му дарява 4000 лв. на болницата.

Д-р Таня Праматарова, която оглавява отделението по неонатология, казва, че до момента това е най-голямото дарение, направено от гражданин.

Дарителят е категоричен, че доброто тръгва от хората, но и признава, че държавата е длъжник на българите. Въпреки това, са нужни повече дела и по-малко оплаквания. Пенчо Недев вярва, че личният пример е от огромно значение, както вярва още и в професионализма на лекарите, работещи от сърце и спасили живота на много хора.

За повече информация вижте във видеото:

  Снимка: Фрамар

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up