Събота, Август 24, 2019
Доц. Филип Лазаров: Закриването на центъра ще доведе до пълна бъркотия

Пациентски организации се обявиха против намерението на здравното министерство да закрие Националния център по наркомании. Те обвиниха ведомството в липса на ангажименти към превенцията на употребата на наркотици, лечението и рехабилитацията на зависимите пациенти. Мотивът на министерството пък е оптимизация на работата, като от там предвиждат работещите в центъра да се влеят в други институции.
Според първия директор на центъра доц. д-р Филип Лазаров това ще доведе до пълна бъркотия в лечебно-профилактичната политика по отношение на злоупотребата с наркотици. И още:

„Ще доведе до отпадане на основни функции, които досега центърът е имал, особено що се отнася до обучението на кадри, ще отпаднат връзките със сродни организации в света, ще отпаднат научните изследвания. И най-важното – смятам, че една изключително важна дейност на центъра е и трябва да бъде хуманизирането на обществените нагласи към носителите на проблема, защото като се кажеше наркоман – това беше стигма за цял живот, етикет с много лоши последици. Сега това е променено в значителна степен. Това е резултат на многогодишна целенасочена упорита работа“.
Според него ако работещите в центъра се влеят в други институции, работата им ще се размие и няма да има качествено разработване и изследване на проблема. Центърът ще загуби авторитета си, смята доц. Лазаров.
Центърът винаги е бил предмет на атака от кого ли не, подчерта още доц. Лазаров. По думите му има и финансов интерес от случващото се.
Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up